Hoe creëer je gezondere maaltijden?

Hoe creëer je gezondere maaltijden?

Nadat ik een tijd ben ziek geweest en aan de antibiotica zat, voelde ik mij helemaal niet goed meer. Antibiotica zorgt er natuurlijk al voor dat de goede bacteriën weggaan maar ook is het soms nog om een bacterie te bestrijden. Tot nu toe heeft dat wel geholpen! Naast het ziek zijn bedacht ik mij dat ik iets moest veranderen aan mijn maaltijden en hoe ik deze gezonder kan creëren. Ondanks dat ik altijd wel gezond at, ging ik met regelmaat naar de KFC, Mc Donald en de Burger King. Ik kon er gewoon niet vanaf blijven! Ook was een zak chips of een reep chocolade niet veilig. Ik kan je nu al vertellen dat ik door het creëren van gezondere maaltijden mij al een stuk beter voel! Waar ik ’s ochtends nooit ging ontbijten heb ik hier zelfs nu een manier voor gevonden. Om je goed te voelen zijn gezondere maaltijden echt een belangrijk onderdeel van je leven.

Gezondere maaltijd in de ochtend

Het is een lastige opgave als je ’s ochtends moeite hebt met eten vooral als het gaat om gezondere maaltijden. Toch is dit de belangrijkste start van de dag en heb je, net zoals een auto die moet opstarten met benzine, ook jouw benzine nodig. Je maag moet aan de slag en dit is niet bevorderlijk als dit pas in de middag gaat werken. En is het een must om belangrijke en gezondere voedingsstoffen binnen te krijgen over de hele dag. Echt, uit mijn ervaring kan ik je vertellen dat dit enorm veel goeds doet met je lichaam en dit veel gezondere maaltijden zijn dan een stuk wit brood bijvoorbeeld. Mocht je onderstaande niet lekker vinden dan kun je ook altijd nog voor een gezonde smoothie gaan.

Hoe ziet mijn gezondere maaltijd er in de ochtend uit? Ik maak een mix van de volgende ingrediënten:

  • Lijnzaad
  • 7 granen ontbijt
  • Havermout
  • Water

Lijnzaad zit vol met vezels, omega 3, eiwitten en magnesium en is het ook enorm goed voor de  darmfunctie en darmflora. 7 granen ontbijt levert voldoende energie voor de dag met een normale portie. Er zitten verschillende granen in die goed voor je zijn. Havermout heeft ontzettend veel vitaminen! En dan heb ik het vooral over de B-vitaminen die ontzettend goed voor je zijn. Daarnaast kunnen de vezels, die in havermout zitten, je cholesterolgehalte verlagen. Water is natuurlijk altijd gezond! Dit doe ik bewust met water en niet met melk, omdat je daar best wel uitgezet van kan worden. Je kunt dit ontbijt mixen met een banaan of ander stuk fruit erdoor heen. Mocht je toch wat zoetigheid erdoor heen willen hebben, dan kun je het beste kiezen voor honing. Dit is voor mij een gezondere maaltijd die ik elke ochtend weer nuttig.

Tussendoortjes die gezonder zijn

Wij zijn al gauw geneigd om naar slechte tussendoortjes te grijpen. Vooral wanneer je trek hebt is de kans groter om een minder gezondere maaltijd te nuttigen. Zelf kies ik nu toch voor gezondere tussendoortjes wat enorm varieert. In mijn koelkast heb ik altijd snoeptomaatjes, snoep komkommers en snoep paprika liggen. Ik vind het ook nog eens enorm lekker dus ik kies hiervoor om lekker te snacken. Fruit doet het ook goed! Vooral rood fruit is het beste omdat deze veel vezels bevatten. Daarnaast zorgen vezels er ook voor dat je je gewicht behoudt. Lees ook eens het gezonde recepten kookboek.

Wat ik niet laat staan

Onlangs probeerde ik volkoren pasta wat ik echt totaal niet lekker vond en het proefde ook een beetje taai. Het niet eten van rijst en pasta is meer voor degenen die graag koolhydraatarm eten. Iets waar ik absoluut niet tegen ben hoor en zelf ook een aantal keren heb gedaan. Alleen voor mijn sport is het belangrijk om wel pasta en rijst binnen te krijgen. Ook val ik vrij snel af dus het is goed om pasta’s en rijst binnen te krijgen. Dit is iets wat ik dus niet laat staan en zijn deze soorten maaltijden ook gezond. Koolhydraten zijn belangrijke energieën voor het lichaam. Iets wat je als sporter hard nodig hebt! Pasta bevat vezels, eiwitten, B- vitamines en ook mineralen. In rijst zit er fosfor welke je ook terug vindt in melk, melkproducten, kaas, vis en vlees. Ook zit er kalium in rijst en heeft alles te maken met je bloeddruk en zenuwprikkels. Kalium kun je ook terug vinden in aardappels. Wat ik trouwens ook echt enorm lekker vind!

Het eten van groente

Een gezondere maaltijd, vooral tijdens het avondeten, bevat altijd groenten. Iets wat ik ook echt heel lekker vind maar ook niet zonder kan. Zodra ik 2 dagen slecht zou eten, dan voel ik dit echt in mijn gesteldheid. Maar hoe zorg je ervoor dat niet alle vitaminen verloren gaan in de groenten die je bereid en kookt?

  • Wanneer je groente kookt, kook dit dan in zo min mogelijk water! Hoe meer water, hoe meer vitaminen er verloren gaan. Voor een extra smaakje kun je er een beetje roomboter bij toevoegen.
  • Kook de groente niet te zacht maar beetgaar.
  • Laat groente ook nooit te lang in het water staan, zodra het klaar is kun je deze er meteen uithalen. Wel is het voordeel van het koken van groente in weinig water met de deksel erop, dat het al is verdampt. Eigenlijk stoom je je groente op die manier wat ook het beste alternatief is voor het bereiden van je groente.
  • Snijdt je groente niet te klein maar zorg ervoor dat je voldoende eetbare stukken hebt om van te eten.

Wat doe jij voor een gezondere maaltijd?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *