Wat is Fast Fashion en waarom is het een probleem?

Wat is Fast Fashion en waarom is het een probleem?

Fast fashion verwijst naar de massaproductie van goedkope, stijlvolle kleding, wat resulteert in aanzienlijke milieu- en arbeidsproblemen. Fast Fashion is een probleem voor onze natuur, mens en dier.

Wat is Fast Fashion nu eigenlijk en waarom is het een probleem? Dit zijn goedkope, stijlvolle, in massa geproduceerde kleding die een enorme impact hebben op het milieu. Deze kledingstukken spreken het winkelend publiek aan omdat ze betaalbaar (goedkoop) en trendy zijn. Echter zijn deze kledingstukken niet gemaakt om lang mee te gaan, raken snel uit de mode en een winkel heeft er niet veel geld uit gegeven. Wat gebeurt er dan, deze kleding wordt snel weggegooid en stapelen zich op in stortplaatsen. Dit zorgt ervoor dat Fast Fashion een probleem is voor onze natuur.

Naast milieukwesties roepen Fast Fashion kleding veel ethische problemen op. Deze kledingstukken worden vaak gemaakt in bepaalde shops waar onderbetaalde werknemers lange uren in onveilige omstandigheden werken en worden blootgesteld aan schadelijke chemicaliën die worden gebruikt bij de textielproductie. Nog een onderdeel waarom Fast Fashion een probleem is.

De definitie van Fast Fashion

Het wordt ook wel “snelle mode” genoemd. In de jaren 60 kocht de gemiddelde Nederlander minder dan 25 kledingstukken per jaar. In die tijd maakte men ook zelf kleding en haalde kwaliteit stoffen van de markt.

10 jaar erna, in de jaren 70 begon dit een beetje te veranderen. Er werden textielfabrieken geopend in China en andere landen in Azië maar ook in Zuid-Amerika. Puur goedkope arbeid en materiaal zodat er op die manier snelle en goedkope kleding in massa geproduceerd kon worden. In de jaren 80 begonnen grote landen zoals Amerika deze producties in winkels te plaatsen.

Omdat kleding nu zo goedkoop was, begonnen consumenten ook meer te kopen! In die tijd onstonden zo ook de seizoenstrends en was er totaal geen oog meer voor kwaliteit en duurzaamheid. Nu kopen Nederlanders gemiddeld 70 kledingstukken per jaar en dat is een flinke stijging!

En eerlijk, consumenten blijven kopen! Vooral bij bekende Fast Fashion merken zoals de Zara, H&M, Shein, Primark, de Mango en zelfs de Topshop!

De problemen van Fast Fashion

Hoewel consumenten het misschien leuk vinden om goedkope en stijlvolle kleding te kopen is snelle mode rond deze tijd toch wel bekritiseerd vanwege de ecologische en ethische impact ervan. Want wat gebeurt er nu met deze goedkope Fast Fashion kleding? We gooien de goedkope trendy kleding veel sneller weg dan de goedkope, het zijn geen tijdloze kledingstukken dus vaak vinden wij een item al snel niet meer leuk. Vooral als je er weinig geld aan uit geeft, is die keuze makkelijk te maken. Ergens lijkt het ook alsof wij goedkope kleding minder waarderen.

In 2018 werden er zelfs 17 miljoen ton textielafval geproduceerd, waarvan slechts 2,5 miljoen ton werd gerecycled en dat is alles behalve oke! Kleding heeft namelijk veel lagere recyclingpercentages dan andere materialen zoals papier, glas of zelfs plastic. Dit heeft te maken met de kortvezelige stoffen die gebruikt worden; deze zijn goedkoper en dunner en kunnen niet opnieuw worden geweven tot nieuwe stoffen.

Een ander groot probleem zijn de gemengde stoffen die nu zo gewoon zijn. Een T-shirt van 100% katoen bevat bijvoorbeeld veel andere componenten, zoals labels en naaigaren, die meestal van andere materialen zijn gemaakt, zoals polyester. Evenzo, een typische spijkerbroek is gemaakt van katoengaren dat over het algemeen is gemengd met elastaan, en andere componenten zoals ritsen en knopen en polyester naaigaren en geverfd met een reeks kleurstoffen.

Het is bijna onmogelijk om al die componenten te scheiden voor een goede recycling en zelfs als het haalbaar zou zijn, zouden de uren die hiervoor worden ingezet en de geschoolde arbeidskrachten ongelooflijk duur zijn. En wist je dat heel veel kledingstukken die men weggegooid of naar een kledingbak brengen, worden verbrand?

CO2 uitstoot

Naast de enorme hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt, heeft Fast Fashion een impact op het milieu door koolstofemissies. De mode-industrie is jaarlijks verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat is zelfs nog meer dan alle internationale vluchten en zeescheepvaart samen. Onderzoekers voorspellen dat als de zaken niet veranderen, de mode-industrie tegen 2050 een kwart van het wereldwijde koolstofbudget zal opgebruiken. Hoe bedoel je, slecht voor het klimaat!

Het type materiaal dat wordt gebruikt, is ook van belang. Ongeveer 63% van al het textiel is afkomstig van petrochemie, wat betekent dat er aanzienlijke hoeveelheden CO2 vrijkomen bij de winning en productie van de niet hernieuwbare materialen.

Watervervuiling

Naast CO2-vervuiling kunnen deze kledingstukken bijdragen aan de vervuiling van de zee. Kleding gemaakt van synthetische stoffen kan microplastics bevatten. Dit omvat stoffen gemaakt van gerecyclede waterflessen, die vaak worden aangewezen als een milieuvriendelijke oplossing. Wanneer deze items worden gewassen of als ze op een stortplaats staan ​​en worden blootgesteld aan regen, worden de kleine stukjes plastic in afvalwatersystemen gespoeld en uiteindelijk komen deze in de oceaan terecht.

Wist je dat een synthetisch kledingstuk gemiddeld meer dan 1900 vezels kan afwerpen tijdens slechts één wasbeurt in de wasmachine?

Ook kleurstoffen en chemicaliën die worden gebruikt om stoffen te kleuren zijn enorm giftig! Dit voor zowel de werknemers en de natuur. In bepaalde landen beschikken ze niet eens over de juiste veiligheidsuitrusting in fabrieken en ventilatie. Vaak spoelen ze het afvalwater weg in rivieren, waardoor landbouw en drinkwatervoorraden voor mens en dier worden vervuild. Arbeiders werken in onveilige omstandigheden en daarnaast werken ze ook nog eens voor laag loon en moeten ze enorm veel uren werken. Ook kinderen moeten hieraan meewerken wat in een woord schandalig is!

Alternatieven voor Fast Fashion

Het tegenovergestelde van Fast Fashion is natuurlijk Slow Fashion! Waarom kopen wij niet meer ethische en duurzame kwaliteitskleding die ook nog eens tijdloos is? Kwaliteit over kwantiteit! Gelukkig kom je duurzame kleding steeds meer tegen in Nederland. Daarnaast is het kopen en verkopen op Vinted ook helemaal de tijd van nu en onwijs duurzaam.

Repareren en doneren

Er zijn meer stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat de kleding die je hebt langer meegaat of niet op de vuilnisbelt belanden.

  • Was kleding alleen als dat nodig is, met een zacht wasmiddel, om de levensduur te verlengen. Behandel vlekken snel en goed.
  • Repareer je kleding in plaats van het weg te gooien.
  • Doneer wat je niet meer draagt.
  • Maak gebruik van Vinted


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *