Winterdip: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Winterdip: wat is het en hoe kom je er vanaf?

De meeste hebben hier weleens van gehoord of kampen zelf met een winterdip. In de volksmond wordt het ook een winterdepressie genoemd. Al met al is het alles behalve dan prettig en zijn er mensen die hier echt enorm last van hebben.

Wat is een winterdip?

Wat is een winterdip nu werkelijk? Je kent het wel, in de zomer ben je altijd actief, voel je je hartstikke goed, slaap je vaak minder en ben je vrolijker dan in de wintermaanden. Door de kortere dagen in de winter, weinig licht en het binnen zitten wordt ons lichaam verstoord. Je bent zo gewend aan de lange dagen en het ontvangen van genoeg licht, wat dan weer af neemt naar mate het seizoen veranderd.

Wat er letterlijk gebeurd is dat je lichaam, tijdens de koude seizoenen, meer melatonine aanmaakt. Ieder lichaam maakt melatonine aan, dit gebeurd in de avond en zorgt voor je slaap of dat je in slaap valt. Tijdens de koude periode en korte dagen met weinig licht maakt je lichaam dit eerder aan dan dat je normaal gewend bent. Wanneer wij mensen slaperig zijn, en dus gevoeliger, ben je sneller geneigd te piekeren, veel na te denken en gespannen te zijn. Iets wat in de zomer veel minder voorkomt.

Wat merk je tijdens een winterdip?

Lusteloosheid! Dat is het eerste wat in mij opkomt. Maar er zijn nog veel meer symptomen waar je last van krijgt tijdens een winterdip.

  • Prikkelbaar
  • Vermoeidheid
  • Somber
  • Meer slapen
  • Meer eten
  • Minder zin hebben om leuke dingen te doen
  • Sociale contacten worden minder
  • Slecht slapen of juist teveel slapen
  • Slechte concentratie

Allemaal symptomen die het er voor ons niet makkelijker opmaken.

Tips wat je kunt doen tegen een winterdip

Gelukkig zijn er veel tips wat je kunt doen tegen een winterdip. Oftewel, hoe kom je er vanaf! In ieder geval zorg dragen dat dit vervelende gevoel een stuk minder wordt!

Zorg voor licht in huis
Zodra je opstaat, gooi dan lekker de gordijnen open zodat je lichtinval hebt in huis. Je zult merken dat je minder slaperig bent en makkelijker wakker wordt. Licht is echt enorm belangrijk tijdens de (koude) wintermaanden.

Daglichtlamp
Een daglichtlamp is echt een uitkomst voor mensen die last hebben van een winterdip. En dat allemaal door natuurlijke licht die wij mensen nodig hebben en missen tijdens de wintermaanden.

Ga naar buiten!
Tijdens de wintermaanden zijn wij geneigd om minder vaak naar buiten toe te gaan, terwijl naar buiten toe gaan juist zorgt voor minder klachten! Maak in de ochtend een wandeling, al is dit voor slechts 10 minuten.

Vitaminen
Ook missen wij vitaminen tijdens de wintermaanden, die wij normaliter van de zonlicht al binnen krijgen. Denk aan vitamine- D, Omega 3 en eiwitten!

Blijf leuke dingen doen
Hoe moeilijk ook, dwing jezelf ertoe om leuke dingen te doen. Dit zorgt voor ontspanning en dat is zeker belangrijk tijdens deze de sombere wintermaanden.

Heb jij weleens te maken gehad met een winterdip- depressie?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *