20 dingen die je kunt doen tijdens een lockdown

20 dingen die je kunt doen tijdens een lockdown

De volgende lockdown is ingezet in Nederland en dat betekent dat er heel veel (leuke) dingen wegvallen voor iedereen. Alle winkels zijn gesloten, behalve de essentiële, en alle activiteiten zijn nu ook uitgesloten. Vele mensen ervaren hier last, of zelfs een depressief gevoel van. Ergens wel logisch als er zoveel wegvalt in je dagelijkse leven. Eerder schreef ik over de keerzijde van het corona virus. Waarom ik dit artikel schrijf is omdat er meer is dan winkelen, naar de bioscoop toe of andere soorten activiteiten.

Veel meer vrije tijd door een lockdown

Voor het corona virus hadden mensen weinig tijd voor andere gewone leuke dingen. Het draait niet alleen om een uitstapje naar het theater of even flink shoppen om gelukzalig thuis te komen met je nieuwe aankopen. Geluk valt in meerdere dingen te zoeken, dingen die jij waarschijnlijk in geen jaren of nooit hebt gedaan. Het is goed om hier tijd voor vrij te maken en met de volgende tips hoef jij je niet te vervelen tijdens de lockdown.

1. Bezoeken van verlaten gebouwen tijdens een lockdown

Ben jij iemand die graag buiten is? Dan is het bezoeken van verlaten gebouwen, mits je dit interessant vindt, een leuke onderneming om te doen. En geloof mij, hier ben je wel een dag aan kwijt. Het wordt ook wel urbexen genoemd. Bezoek een verlaten ziekenhuis, een huis in de staat van de jaren 70 die al sinds die tijd niet meer bewoond is of ga langs een verlaten pretpark. Op Google is hier heel veel over te vinden, de locaties en wat wel en niet mag. En vergeet zeker geen foto’s te maken!

20 dingen die je kunt doen tijdens een lockdown

2. Geo cachen en lekker buiten zijn tijdens de lockdown

Ken je Geocaching al? Ook onwijs tof om te doen als je graag buiten bent. Geocaching is een buitenspel waarbij je d.m.v. een app op je telefoon en je GPS op zoekk gaat naar een cache, oftewel een schat. Je weet nooit wat je tegenkomt en de ervaring ervan is onwijs leuk.

3. Bunker route door IJmuiden

Rondom IJmuiden kun je vrij bunkers bezoeken en er valt heel veel interessants te zien. Op de route kun je met je telefoon QR codes scannen zo ontvang je direct diverse informatie over de bunkers en de omgeving.

4. Window shoppen

Window shoppen is letterlijk langs de winkels lopen en de etalages bekijken. Wellicht zie je iets leuks in de etalage staan wat je dan online kunt kopen of wachten tot de winkels weer open gaan. Dan ben je toch nog even heerlijk buiten geweest.

20 dingen die je kunt doen tijdens een lockdown

5. Belevenissenbos Lelystad

Omdat het een openbaar terrein betreft kun je er heerlijk door het bos wandelen met kilometers aan routes maar ook leuke speelplekken voor de kinderen. En wellicht is het voor de volwassenen onder ons ook leuk!

6. Wildplukken

Hoe leuk is het om zelf iets te plukken en op te eten. Ook in de winter is dit mogelijk. Denk aan tamme kastanjes, beukennootjes, walnoten, bramen en nog veel meer. Op de website www.wildplukwijzer.nl kun je precies zien op welke locaties je kunt plukken. Door heel Nederland zijn er locaties te vinden.

7. Autopuzzeltocht

Een autopuzzeltocht is weer eens iets anders! Rijdt door de mooiste gebieden heen met een uitgebreide puzzeltocht. Deze te koop op www.puzzeluitje.nl/puzzeltochten/autopuzzeltochten Handig als je zelf een plek wilt kiezen die jou bevalt.

20 dingen die je kunt doen tijdens een lockdown

8. Ruim alles op

Maar dan ook echt alles! Genoeg tijd om even lekker in je huis te gaan hozen. Alles wat je langer dan 1 jaar niet hebt gebruikt weggooien of geven. Misschien valt er zelfs nog wat te verkopen? Bekijk de zolder, wellicht ligt er genoeg in een opbergruimte of is je kledingkast ook aan een opschoning toe.

9. Maak een bucketlist

Leuk om alvast een bucketlist te maken voor aankomende zomer. De kans is groot dat we dan geen lockdown meer hebben en er weer genoeg leuks valt te doen! En je alvast voorbereiden is niet zo erg.

10. Vrijwilligers werk

Er is een groot tekort aan zorg in Nederland en ook de ouderen hebben ons hard nodig. Vrijwilligers werk, en vooral in deze corona tijd, is hard nodig. Al doe je dit 1x per week, alle hulp in de zorg is welkom!

20 dingen die je kunt doen tijdens een lockdown

11. Winactie zoektocht

Op het internet valt altijd leuke prijsvragen en winacties te vinden maar ook gratis samples. Ga eens kijken en wie weet win je nog eens wat!

12. Start een honden uitlaatservice

Als je het fijn vindt om te wandelen en je bent ook nog eens gek op honden, dan is een honden uitlaatservice leuk om uit te voeren en je kunt er ook nog eens een extra zakcentje mee verdienen.

13. Room make over!

Is jouw woonkamer of slaapkamer aan verandering toe? Of heb je nog een kamer over waar je misschien een inloopkast van kan maken? Het opknappen van een kamer in huis kost tijd, maar die hebben we nu teveel. Aanpakken zulke projecten!

14. Volg online een opleiding of cursus

Online een opleiding of een cursus volgen je jezelf blijven ontwikkelen is altijd mooi meegenomen. De overheid biedt nog steeds gratis opleidingen aan. Deze kun je vinden op de volgende website: www.vindjeupdate.hoewerktnederland.nl

15. Maak een restaurant van jouw woonkamer

Naar een restaurant gaan kan voorlopig even niet, maar we kunnen wel een restaurant in huis halen. Tover je woonkamer om in een restaurant. Bedek de tafel en bereid een 3 gangen menu voor.

16. Start je droom

Heb je al jaren een droom, een doel of ideeën die je nog niet hebt uitgewerkt? Wat let je, het komt helaas niet vanzelf! En nu wij zeeën van tijd hebben is het een goed moment om hiermee te gaan starten.

17. Speel weer eens een classic spel

Denk dan aan The Sims en Rollercoaster Tycoon. Het heeft niemand ooit verveeld.

18. Bezoek een virtuele museum

Gelukkig kan dit nu ook op afstand! En daarnaast is er onwijs veel informatie per museum en onderwerp over terug te lezen. Hier ben je wel even mee bezig. Op de volgende website staan 15 virtuele musea die je online kunt bezoeken: www.iamsterdam.com/nl/zien-en-doen/musea-en-galeries/beste-musea/virtueel-museumbezoek

19. Films en series kijken maar Netflix beu?

Meld je dan aan bij Prime van Amazon. Een ruim aanbod voor maar € 2,99 per maand!

20. Koop zaden voor planten en bloemen

Ga thuis lekker aan de slag met het creëren van nieuwe planten en bloemen. Sommige kun je dan in de lente lekker buiten zetten!

Wat onderneem jij allemaal tijdens de lockdown?


10 gedachten over “20 dingen die je kunt doen tijdens een lockdown”

 • Ah Urbexen zou ik wel graag even doen, maar tja eigenlijk is het in vele gevallen verboden.
  Wildplukken lijkt me super, eens kijken of we hierover ook een site hebben in België.
  Ah misschien niet slecht om voor elk seizoen of per kwartaal een korte bucketlist te maken. Iets om over na te denken.
  Eigenlijk allemaal goede tips die mij aanspreken. Leuk en haalbaar lijstje zeg!

 • Wat een leuke ideeën! Ik wist niet eens dat virtuele musea bestonden. Beginnen met zaadjes planten en verlaten gebouwen bezoeken klinkt ook interessant. Zo zie je maar dat er nog genoeg te doen valt tijdens de lock down.

  Voor mij veranderd er eigenlijk niet eens veel. Ben veel thuis bezig met wat projecten. Verder ben ik voornamelijk met m’n dochter en gaan we graan de natuur in😄. Ik ben me de afgelopen jaren al wat gaan afzonderen en op mezelf gaan focussen. Het enige wat wel jammer is tijdens een lock down is dat ik niet even kan shoppen of uit eten kan. Maar aan de andere kant bespaart me dat ook wel geld. Wel heel triest voor de horeca ondernemers.

  Hopelijk is het allemaal snel voorbij!

 • Ik ben gek op verlaten gebouwen. Je moet wel altijd heel voorzichtig doen want sommige verlaten plekken staan op instorten. Leuk lijstje in ieder geval, eens even wat anders

 • Zo’n autopuzzeltocht is inderdaad erg leuk om te doen, maar doe ik toch liever als ook de horeca open is zodat ik eventueel onderweg even naar het toilet kan. Wat ik wel een voordeel vind van wandelen in een stad in deze lockdown, is dat het er nu lekker rustig is en dat je dan meer van zo’n stad ziet dan als de winkels open zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *