Hoe gaat het nu met het afbouwen van mijn medicatie?

Hoe gaat het nu met het afbouwen van mijn medicatie?

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een update heb gegeven over het afbouwen van mijn medicatie. In september 2021 ben ik begonnen met het afbouwen van Citalopram oftewel antidepressiva. Degenen die mij kennen weten dat ik hier ooit aan begonnen ben wegens een heftige paniek- en angststoornis. Nu jaren later gaat het beter dan ooit en doe ik weer de dingen die ik altijd al deed. Het afbouwen van mijn medicatie was een eerste stap naar een leven zonder medicatie.

Waarom ik hierover schrijf

De eerste keer dat ik op mijn website iets schreef over mijn angststoornis en het afbouwen van mij medicatie, vond ik dat best wel spannend. Ergens ook wel een schaamte, het was niet makkelijk om hier over te spreken en wetende dat vele bekende en onbekende mijn blogs lezen. Toch heb ik die stap gemaakt, ook omdat ik vind dat het geen taboe meer hoort te zijn en er miljoenen mensen in Nederland die antidepressiva slikken om diverse redenen.

Op de 20 mg

Eind november ben ik voor de tweede keer een stapje gaan afbouwen en heb ik dit jaar van januari mijn bevindingen gedeeld in een blog artikel. De tweede keer leek het makkelijker te gaan en als het aan mij lag ging ik al door naar de volgende stap. Dat is natuurlijk veel te snel en in overleg met mijn dokter hebben wij samen besloten om in de lente verder te gaan met afbouwen.

In maart zou ik er wederom 5 mg vanaf halen, alleen op dat moment had ik soms nog weleens last van lichte paniekaanvallen. Ik denk dat dit ook kwam door mijn EMDR therapie waar ik toen middenin zat en besloot het nog even uit te stellen.

Op de 15 mg!

8 mei ben ik weer gestart met het verder afbouwen van de medicatie. Eigenlijk hoef ik er geen pillen meer voor in te nemen maar druppels. Alleen vind ik deze toch niet zo handig dus ik houd het nog even bij de pillen tot ik bij de 10 mg ben.

De afkickverschijnselen voelde ik dit keer meteen. Ik ging erin met het gevoel dat ik nu vrij weinig zal merken alleen dat viel toch wel een beetje tegen. Waar ik normaal pas na een week wat voelde, knalde het dit keer keihard binnen. Ik vond het zelfs nog erger dan de andere keren dat ik ben gaan starten met afbouwen.

De eerste week voelde ik mij nogal opgejaagd en onwijs emotioneel. Logisch natuurlijk want mijn emotie is natuurlijk onderdrukt geweest. Dat emotioneel zijn vond ik niet zo erg, maar dat opgejaagde gevoel werd ik gek van. Gelukkig was dit na een week al weg. De weken erna voelde ik mij niet altijd oké en had ik soms een paniekaanval.

Nu bijna 4 weken later

De afkickverschijnselen zijn weg! Althans ze zijn bijna weg. Ik bleek ook een Vitamine D tekort te hebben en dit blijkt ook effect te hebben op je gemoedstand. Nu ik hier medicatie voor gekregen heb en dit flink gebootst wordt, voel ik mij stukken beter!

Ik weet ook exact wanneer die bijwerkingen weer over zijn, dat is op het moment dat ik weer het gevoel heb aangeschoten wakker te worden. Dit is echt door de medicatie en als ik dat weer voel, dan weet ik dat het weer gespiegeld is in mijn lichaam. Het klinkt echt heel gek, maar zo voelt het wel.

Hoe nu verder

Ik wilde echt bijna opgeven bij mijn 3de fase van afbouwen, maar ik ben nu gewoon op de helft! Super trots op mijzelf want ik kan je vertellen dat dit echt geen pretje is. Hoe vaak ik dit keer wel niet heb gezegd ermee te kappen, blij dat ik het niet gedaan heb! Never ever give up!

Voorlopig blijf ik even lekker op de 15 mg zitten. Misschien dat ik in september weer verder ga afbouwen maar dat kan ook zomaar in januari van het nieuwe jaar zijn. Er zijn mensen die er 1 tot 3 jaar over doen om af te bouwen en ik vind het voor nu ook wel prima.


4 gedachten over “Hoe gaat het nu met het afbouwen van mijn medicatie?”

  • Heel goed dat je doorzet en hoe je het beschrijft. Geef jezelf vooral de tijd. Ik hoop dat je andere manieren gaat vinden om om te gaan met moeilijke momenten.

  • Wat ben je super goed bezig! Ik weet uit ervaring hoe pittig het is om met zware medicijnen af te bouwen, ik reageer ook altijd heel snel. Maar jij bent op de goede weg!

  • Ik heb hier geen ervaring mee maar ik weet zeker dat je echt trots op je mag zijn. Afbouwen met antidepressiva is, denk ik, ook wel een mentaal ‘loslaten’, wat niet makkelijk is. Je bent er bijna en je hebt aan jezelf toch al mooi bewezen dat je het kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *