Stoppen met antidepressiva deel 2

Stoppen met antidepressiva deel 2

Stoppen met antidepressiva. In september 2021 heb ik in een eerdere blog vertelt, te stoppen met antidepressiva en deze eerst zal moeten afbouwen. Nu 4 maanden later lijkt het mij een goed idee om hier een update over te geven. Zeker omdat ik niet de enige ben en wellicht anderen hier ook iets aan hebben.

Begonnen met afbouwen van de antidepressiva

Toen ik begon met afbouwen van de antidepressiva van 30mg naar 25mg was dit best wel spannend. Wat zal het met mij gaan doen en hoe ga ik om met de ontwenningsverschijnselen? De eerste dagen merkte ik niets, in de loop van die 2 weken had ik last van onrustigheid, sneller boos en meer actief. Het is heel lastig om met dat soort gevoelens om te gaan zeker als je stopt met de antidepressiva.

Het was de bedoeling om na 4 weken verder af te bouwen met de antidepressiva , uiteraard in overleg met de huisarts. Een van mijn ontwenningsverschijnselen is het niet kunnen slapen, althans niet in slaap kunnen vallen! Een uurtje of 02:00 uur in de nacht viel ik eindelijk in slaap maar zo was ik ook rond 07:00 uur weer wakker. Ik kan je vertellen dat je helemaal gesloopt bent. Je verwacht door te weinig slaap de volgende dag weer op tijd te kunnen slapen, maar dit lukte echt niet.

Na 4 weken afbouwen antidepressiva

Door de slaap problemen is er door de huisarts besloten om dezelfde hoeveelheid nogmaals 4 weken door te zetten. De ontwenningsverschijnselen moeten eerst helemaal weg zijn voordat je verder kunt gaan afbouwen. Uiteindelijk nemen de slaapproblemen af, is je lichaam gewend aan een mindere hoeveelheid antidepressiva en voelt het alsof je lichaam weer stabiel is.

Ik besloot om nog even te wachten met het bellen van de huisarts en er zelf nog een keer 4 weken aan te plakken. De laatste 4 weken van het afbouwen voelde alles weer normaal en omdat dit fijn voelde heb ik dit nog even aangehouden. Pas na totaal 12 weken van het afbouwen heb ik mijn huisarts weer gebeld.

Een stapje verder met afbouwen van de antidepressiva

Eind november heb ik contact gehad met de huisarts en is er besloten om er weer 5mg vanaf te halen. In november ben ik van 25mg naar 20mg gegaan. Wat een ontzettend heerlijk gevoel gaf dat! Ik voelde mij er zo sterk door, als ik het eerste deel heb kunnen doorstaan dan kan ik de rest helemaal aan!

Afgesproken is om dit t/m mei 2022 door te zetten. Dat ik aan het afbouwen ben in de winter is al heel wat. Dus het wachten op het zonnetje en de lente zal veel goeds meebrengen en het verloop van het afbouwen alleen maar ten goede doen.

Minder ontwenningsverschijnselen dan de eerste keer

Tijdens fase 2 van het afbouwen had ik minder ontwenningsverschijnselen dan de eerste keer. Natuurlijk voelde ik deze wel opzetten na 2 weken maar het voelde minder heftig. Alleen het slapen werd weer een probleem! Dat vind ik eigenlijk het vervelends van het hele afbouwen.

Die fase ben ik nu gelukkig ook weer voorbij en is de nieuwe hoeveelheid medicatie weer gaan wennen en voelt het weer goed. Het liefst ga ik nu al een stapje verder met afbouwen maar ik houd het advies van mijn huisarts aan.

EMDR

Ondertussen ben ik ook begonnen met een EMDR therapie. Aangezien mijn emoties niet meer zo afgevlakt zijn, ben ik van mening dat de EMDR therapie meer effect zal hebben. Ik heb de therapie een beetje onderschat, maar die komt vrij hard aan. Na de therapie ben ik gesloopt, moe, verdrietig en kan ik de rest van de avond niets meer. De volgende dag voel ik mij weer beter en ik kan zeggen dat de EMDR therapie een positieve effect op mij heeft!

De toekomst

In overleg met de psycholoog hebben wij besloten dat het na de EMDR therapie ook klaar is met de ondersteuning vanuit hen. Tijdens mijn periodes van de angst- en paniekstoornissen en mijn burn-out heb ik zoveel handvaten meegekregen en ook zelf ontwikkeld dat ik mij nu enorm sterk voel!

Positieve mind-set en een gezonde levensstijl

Waar ik altijd in geloof, is het hebben van een positieve mind-set. Het afbouwen van deze medicatie is niet niks. Maar met de juiste instelling kom je er wel. Daarnaast eet ik gezond, veel groente en fruit en neem ik dagelijks vitamines in. Dit verbetert niet alleen mijn huid en energie maar ook mijn gemoedstand. Daarnaast is bewegen ook enorm belangrijk. Ik ben enorm blij deze keuze te hebben gemaakt en kijk uit naar een medicatie vrij leven!


8 gedachten over “Stoppen met antidepressiva deel 2”

  • Ik heb een keer willen afbouwen met mijn medicijnen voor epilepsie, dit is heel wat anders maar dat had hetzelfde effect. Ik zag dubbel en mocht blij zijn met 5 mg afbouwen. Uiteindelijk gestopt. In februari ga ik in EMDR therapie voor de 2e ronde ik zie er tegen op omdat ik weet hoe pittig het is.

  • Interessant om te lezen. Mij werd ook aangeraden om met anti depressiva te beginnen, maar ik vond de bijwerkingen die anderen ervan kregen te heftig, dat ik er niet aan wou beginnen. Goed dat je het hebt af kunnen bouwen. Ik ken er veel die gewoonweg niet meer zonder kunnen. Goed bezig ❤️

  • Wat gaat er een hoop tijd zitten in afbouwen! Ik wist dat je niet zomaar kunt stoppen met anti depressiva, maar dat het zo geleidelijk aan moest had ik niet verwacht. Fijn dat je het verloop met vertrouwen tegemoet ziet 💜

  • Cool dat je over antidepressiva blogt. Dit wil ik later ook graag bespreekbaar maken. Tevens begrijp ik ook hoe heftig het is om te stoppen met antidepressiva. Ik ben bijna een week gestopt met oxazepam. Heel goed bezig! En succes❤️

  • Wat interessant om te lezen! Ik gebruik zelf ook antidepressiva en heb ook laatst een grote hoeveelheid moeten afbouwen. Inmiddels heb ik een andere soort gekregen. Het afbouwen zelf viel mij wel mee maar had veel darm klachten helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *