Stoppen met Antidepressiva maar eerst afbouwen

Stoppen met Antidepressiva maar eerst afbouwen

In een eerdere blog artikel, hoe overleef ik een angststoornis, heb ik jullie een stukje vertelt over mijn angst- en paniekstoornis en het gebruik van de medicatie Citalopram. Ik nam het voor lief en dacht dat dit mijn hele leven bij mij zal horen. Maar hier ben ik toch anders over gaan nadenken.

Citalopram een anti depressiva

De afgelopen maanden merkte ik dat ik steeds meer last kreeg van de bijwerkingen van antidepressiva. Ik sta met een dronken gevoel op en ik ben ook de hele dag niet vooruit te branden. Hier had ik voorheen ook wel last van maar niet zo heftig als de laatste tijd. Continue heb ik het gevoel dat ik in een soort bubbel leef, alsof er een waas over mij heen is. En ik kan het weten aangezien ik ze soms vergeet en zie wat een verschil dit al geeft.

Alsof de medicatie voor 24 uur goed werkt en het daarna steeds afneemt. Daarom is het belangrijk om iedere dag, op dezelfde tijdstip je medicatie in te nemen.

Gedachten

Daarnaast gingen er ook veel gedachten door mij heen. Dat mijn medicatie in een antidepressiva vorm thuis hoort terwijl ik niet depressief ben en dit ook nooit ben geweest. Ik ben er puur aan begonnen omdat mijn angst- en paniekstoornis gewoon niet meer te houden waren! Ik wist mij geen uitweg meer en dit was de enige oplossing om weer normaal te kunnen leven!

Het is genoeg!

Voor mij is het genoeg geweest, ik wil niet de rest van mijn leven afhankelijk zijn van medicatie die ervoor zorgt dat mijn hersenen sertraline geeft om “happy” te laten zijn. Ik ben happy! Ik ben altijd heel vrolijk positief, dat was ik ook vóór de medicatie! Daarnaast geloof ik ook in natuurlijke middelen en voedsel welke jij dagelijks inneemt.

Of het op tijd slapen, aan voldoende slaapuren komen en een ritme in je leven. Als wat je doet in je leven heeft effect op je lichaam. Deze medicatie geeft ook een effect en dat is dat ik voor mijn gevoel in een bubbel leef en ik er niet afhankelijk van wil zijn.

Afkicken

Ga je ervan afkicken? Jazeker! Verschrikkelijk eigenlijk toch? Alsof je aan zware harddrugs zit. Ik vind dit een van de meest nare effecten bij het afbouwen. Trouwens, bij het opbouwen is het ook niet heel erg prettig. Een van de bijwerkingen is dat de angst erger wordt dan voorheen.

Maar als ik het heb kunnen opbouwen en best wel voor mijn gevoel door een hel ben gegaan, dan weet ik dat ik het ook kan afbouwen!

Niet te snel

Ik ben gauw geneigd om te snel te gaan. Ik heb al weinig geduld maar dit is absoluut geen goed idee bij deze medicatie. Het houden aan het advies van de dokter is belangrijk. Mijn dokter heeft vanaf het begin af aan alles meegemaakt en zij weet dus ook heel goed wat dit met mij doet.

Vorig jaar heb ik het ook geprobeerd en ging ik te snel, daarnaast zat ik ook niet in een goede situatie wat stabiel was dus het was dubbelop geen goed idee.

Nu hebben wij er samen voor gekozen om het heel langzaam af te bouwen met slechts 5mg. Normaliter mag men na 2 weken weer verder afbouwen maar bij mij staat deze op 4 weken. Omdat wij samen willen weten wat het met mij doet en pas echt na 4 weken kunnen zeggen of het te doen is. Mijn dokter is er dus ook enorm voorzichtig mee!

Spannend

Vind ik het spannend? Ja! Ben ik bang? Nee! Ik ben meer benieuwd naar mijn gevoelens en emotie die naar buiten gaan komen. Dit is natuurlijk nu al die tijd afgevlakt en dat gaat met het afbouwen meer en meer naar voren toe komen. Ook is het zo dat het afkicken ervan natuurlijk een hogere emotie geeft dan dat het hoort te zijn.

Persoonlijk vind ik dat ik hier mee om moet kunnen gaan en mijn weg hierin moet kunnen vinden. Doorgaan met mijn dagelijkse bezigheden en er niet teveel bij stil staan.

Start is gemaakt!

Sinds 5 dagen ben ik aan het afbouwen en ben ik begonnen met 5mg. In plaats van 30mg slik ik nu 25mg. En ja ik heb inderdaad afkick verschijnselen. Maar heel lichtjes en dat komt juist door het hele langzame afbouwen ervan. Ik merk dat ik nog meer ongeduldig ben en af en toe een beetje opgefokt. Ook een klein beetje een opgejaagd gevoel.

Ik weet dat dit erbij hoort en wil er niet te lang bij stil blijven staan. Dit gevoel zal misschien nog 1 a 2 weken aanhouden en dan wordt dat ook weer minder. Over iets meer dan 3 weken zal ik contact hebben met mijn dokter om te kijken hoe het gaat en dan gaat er nog eens 5mg en dan zit ik al op vermindering van 10mg. Iets waar ik dan toch wel heel erg trot op ben!

Het is tijd voor een nieuwe fase van mijn leven. Ik heb al zoveel overwonnen en ik vertrouw op mijzelf dat ik dit ook kan. Heb jij ervaring met het afbouwen van antidepressiva?


6 gedachten over “Stoppen met Antidepressiva maar eerst afbouwen”

  • Ik heb er geen ervaring mee maar ik vind het supergoed van je. Logisch dat het spannend is maar goed dat je niet bang bent. Misschien komen er mindere momenten en dan kun je deze blog gewoon weer herlezen om jezelf moed in te spreken 🙂

  • Ik heb dit nooit gebruikt maar ik kan me voorstellen dat het een zwaar traject zal zijn. Het feit dat je er zelf klaar mee bent en helemaal achter je besluit staat om te stoppen is erg belangrijk. Zet m op.

  • Wat dapper van je! Ben je helemaal afgebouwd nu? Ik wil met oxazepam afbouwen, het liefst in grote stappen. Maar kleinere stappen werkt voor mij ook beter. Wat ik heb gemerkt is dat ook angsten terug komen, en heftige dan tijdens het gebruik van anti depressiva.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *