Het laten plaatsen van een Mirena spiraal en de voordelen daarvan

Het laten plaatsen van een Mirena spiraal en de voordelen daarvan

Het gebruik van anticonceptie is geen taboe meer. Anno 2022 zijn er zoveel mogelijkheden voor het voorkomen van een zwangerschap, het verminderen van menstruatiepijn en het gemak ervan. Wanneer je gaat voor een anticonceptiemiddel zal een dokter altijd met je mee kijken wat het beste bij je past. Maar het hebben van een voorkeur is ook bespreekbaar, zoals het laten plaatsen van een mirena spiraal bijvoorbeeld.

Wat is een Mirena spiraal

Een spiraal is letterlijk een voorwerp in de baarmoeder. Dit kan zowel de Mirena als de koperen spiraal zijn. Een Mirena bevat hormonen oftewel progestageen wat een vrouwelijke geslachtshormoon is. Mocht je niet tegen hormonen kunnen, dan is een koperspiraal een goede oplossing. Het hormoon progestageen zorgt ervoor dat er geen eitje vrijkomt en een vrouw niet bevrucht kan raken.

Het effect van een Mirena spiraal bij veel bloedverlies

Er zijn vrouwen die naast extreem pijn, rond de periode, ook extreem veel bloedverlies hebben. Na het plaatsen van een Mirena spiraal zal het bloedverlies uiteindelijk minder worden maar ook weleens helemaal uitblijven. Een Mirena spiraal is niet altijd alleen bedoeld voor het tegengaan van een zwangerschap, maar ook bedoeld voor vrouwen met extreme pijnen en bloedingen.

Mijn ervaring met een Mirena spiraal

In 2010 nam ik de keuze op te stoppen met de pil. Ik werd er helemaal niet goed van, ik kwam aan en voelde mij er alleen maar rotter door. Extreme bloedingen heb ik nooit gehad, maar die pijnen waren niet te harden! Daarnaast ben ik totaal niet handig in het innemen van de pil, want dit vergeet ik! Destijds was ik ook nog maar 22 jaar en vond mijzelf veel te jong om al zwanger te raken. Ik wilde graag eerst even genieten van het leven dus het werd tijd om een Mirena spiraal te laten plaatsen.

Het laten plaatsen van een Mirena spiraal

De eerste keer dat ik een Mirena spiraal liet plaatsen vond ik totaal niet prettig. Ook denk ik dat wanneer je nog geen kinderen hebt gehad het misschien daardoor meer pijn doet, maar dat is misschien slecht een gedachte. De gynaecoloog heeft mijn baarmoeder verdoofd alvorens het Mirena spiraal te plaatsen en was het eigenlijk binnen 5 minuten geplaatst.

Het verwijderen van een Mirena spiraal

Na 5 jaar was het tijd om mijn Mirena spiraal te laten vervangen. Na het verwijderen van de oude heb ik direct een nieuwe laten plaatsen. Dan was ik er maar vanaf en waren dat twee vliegen in één klap. Dit keer deed het iets minder pijn maar ik voelde het nog wel. Fijn vond ik het niet maar ook deze keer was het snel gebeurt.

Een paar maanden zonder Mirena spiraal

In 2020 heb ik mijn Mirena spiraal weer laten verwijderen omdat deze niet goed meer zat en ik pijn ervaarde. Dit gebeurt weinig maar helaas heb ik dit wel ervaren, misschien had dit ook wel te maken met mijn burn-out en mijn angststoornis. Een paar maanden heb ik geen gebruik gemaakt van een Mirena spiraal of ander anticonceptiemiddel. Uiteindelijk toch het besluit genomen om vorig jaar er weer een te laten plaatsen. Dit keer kon het gewoon bij de dokter en dat was echt mijn fijnste ervaring ooit! Geen pijnen en ook dit keer was ik er zo vanaf.

Nu ik 33 ben, denk ik wel goed na over het laten verwijderen van het Mirena spiraal omdat er ook nog een kinderwens is.

Heb jij ervaringen met het Mirena spiraal?


10 gedachten over “Het laten plaatsen van een Mirena spiraal en de voordelen daarvan”

  • Twee keer heb ik een koperspiraal laten plaatsen. Omdat ik ten gevolge van baarmoederhals operatie met littekenweefsel zat, was het plaatsen van een spiraal ontzettend pijnlijk en ook was ik er heel ziek van. Maar toch was ik blij dat ik een spiraal had en niet meer aan de pil moest denken.

  • Ik heb ook een Mirena spiraal al 15 jaar en ik ben zeer tevreden. Erin en eruit vind ik niet pijnlijk, maar ik heb 3 kids 🙂 Maar nadat de spiraal eruit is krijg ik krampen ongeveer 2 dagen en bloedingen. Zodra alles weer op peil is ben ik nooit meer ongesteld. En na het weghalen was ik binnen een maand zwanger.

  • Wat een supergoed artikel. Goede info ook. Ik denk dat ik achteraf gezien ook beter voor een Mirena had moeten gaan. Wat een gedoe is die pil toch hè. Wat leuk dat je een kinderwens hebt ❤️❤️❤️

  • Het blijft een lastig ding een spiraal. Ik ken weinig vrouwen bij wie het zonder problemen is verlopen

  • Ja, ooit eens laten plaatsen en ik vond het verschrikkelijk! Blij dat hij eruit was en toch maar weer aan de pil gegaan. Helaas geen goede ervaring mee dus….

  • Heeel blij om jou verhaal te lezen! Overwoog al een paar jaar een spiraal en nu ga ik m eindelijk laten plaatsen. Je leest heel vaak alleen de negatieve kant, maar door jou verhaal motiveer je mij en vele andere weer een stukje meer☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *