Hoe overwin je uitstelgedrag?

Hoe overwin je uitstelgedrag?

We hebben het allemaal wel eens gedaan: een belangrijke taak uitstellen tot het laatste moment, alleen om onszelf gestrest en overweldigd te voelen wanneer de deadline nadert. Uitstelgedrag is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er manieren om het te overwinnen. In dit artikel bespreek ik hoe je kunt herkennen wanneer je uitstelgedrag vertoont en geef ik handige tips om het aan te pakken.

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag is het uitstellen van taken je eigenlijk moeten doen. Dit kan van alles zijn, van werk projecten tot huishoudelijke taken. Het lijkt vaak een onschuldig gedrag, maar het kan leiden tot stress, gemiste deadlines, en een gevoel van schuld en schaamte.

Wanneer vertoon je uitstelgedrag?

Om te begrijpen hoe je uitstelgedrag kunt overwinnen, is het belangrijk om eerst te herkennen wanneer je dit gedrag vertoont. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen:

 1. Welke taken stel je het vaakst uit?
  Zijn het specifieke soorten taken, zoals werk taken, huishoudelijke klusjes, studie, of iets anders? Sommige mensen stellen bijvoorbeeld vaak werk taken uit omdat ze saai zijn, terwijl anderen moeite hebben om aan huishoudelijke klusjes te beginnen.
 2. Op welke momenten van de dag stel je het vaakst uit?
  Ook niet onbelangrijk! Is het in de ochtend, middag, avond, of een ander specifiek tijdstip? Veel mensen merken dat ze in de ochtend meer uitstellen omdat ze nog niet helemaal wakker zijn of moeite hebben om op gang te komen.
 3. Wat doe je meestal als je een taak uitstelt?
  Ga je bijvoorbeeld op sociale media, kijk je tv, of doe je iets anders? Door te herkennen welke activiteiten je kiest om je taken te vermijden, kun je beter begrijpen hoe je je tijd verspilt.
 4. Hoe voel je je op die momenten?
  Voel je je bijvoorbeeld overweldigd, moe, verveeld, of angstig? Emoties spelen vaak een grote rol bij uitstelgedrag. Als je je bijvoorbeeld gestrest voelt over een taak, kan het verleidelijk zijn om die taak uit te stellen.
 5. Zijn er specifieke omstandigheden of triggers die je uitstelgedrag veroorzaken?
  Bijvoorbeeld, deadlines die ver weg lijken, taken die te groot of te moeilijk lijken, of afleidingen in je omgeving. Door deze triggers te identificeren, kun je beter begrijpen waarom je bepaalde taken uitstelt.
Hoe overwin je uitstelgedrag?

Tips om uitstelgedrag te overwinnen

Nu je weet wanneer je uitstelgedrag vertoont, is het tijd om te kijken naar manieren om het te overwinnen. Hier zijn wat handige tips die je kunnen helpen productiever te zijn:

 1. Maak een Takenlijst: Een van de meest beste manieren om uitstelgedrag te bestrijden is door een duidelijke takenlijst te maken. Schrijf alles op wat je moet doen en geef prioriteit aan de belangrijkste taken. Door je taken op te splitsen in kleinere, beheersbare stappen, lijken ze minder overweldigend en ben je eerder geneigd om eraan te beginnen.
 2. Gebruik de Pomodoro Techniek: De Pomodoro techniek is een time-management methode waarbij je werkt in blokken van 25 minuten, gevolgd door een korte pauze van 5 minuten. Na vier blokken neem je een langere pauze van 15-30 minuten. Dit helpt om gefocust te blijven en voorkomt dat je je overwerkt voelt. Het kan ook de druk verminderen om een taak in één keer af te maken.
 3. Stel Realistische Deadlines: Het is belangrijk om realistische deadlines voor jezelf te stellen. Als een deadline te ver weg is, kan het verleidelijk zijn om uit te stellen. Door kleinere deadlines te stellen voor elk onderdeel van een taak, kun je je voortgang beter bijhouden en voel je je gemotiveerder om door te gaan.
 4. Elimineer Afleidingen: Afleidingen zijn een grote oorzaak van uitstelgedrag. Probeer je werkomgeving zo in te richten dat je zo min mogelijk wordt afgeleid. Dit kan betekenen dat je je telefoon op stil zet, sociale media blokkeert tijdens werktijd, of een rustige plek zoekt om te werken.
 5. Beloon Jezelf: Beloningen kunnen een geweldige motivatie zijn om taken af te ronden. Beloon jezelf na het voltooien van een taak met iets kleins dat je leuk vindt, zoals een korte wandeling, een kop koffie, of een aflevering van je favoriete tv-show. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en door te gaan met je werk.
 6. Begin met de Moeilijkste Taken: Het is verleidelijk om de gemakkelijkste taken eerst te doen, maar dit kan leiden tot uitstel van de moeilijkere, belangrijkere taken. Probeer de moeilijkste taken eerst aan te pakken wanneer je energie en focus het hoogst zijn. Dit kan je helpen om een gevoel van voldoening te krijgen en de rest van je dag productiever te maken.
 7. Zoek Ondersteuning: Soms is het moeilijk om uitstelgedrag alleen te overwinnen. Zoek steun bij vrienden, familie, of collega’s. Praat over je doelen en vraag om hun hulp en aanmoediging. Het hebben van een verantwoordelijkheidsmaatje kan je motiveren om door te gaan en je doelen te bereiken.
 8. Werk aan Je Mindset: Je mindset speelt een grote rol bij uitstelgedrag. Probeer negatief denken om te zetten in positief denken. In plaats van te denken “Ik kan dit niet”, probeer te denken “Ik kan dit wel, en ik ga het stap voor stap doen”. Positieve affirmaties en zelfcompassie kunnen je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en gemotiveerd te blijven.

Uitstelgedrag is een obstakel voor je productiviteit! Toch is het mogelijk om dit te veranderen in je leven door bovenstaande tips toe te passen in je leven. Belangrijk is dus eerst om te weten waarom je uitstelt en daarna kun je gerichte stappen maken om dit gedrag te veranderen. Hopelijk heb je wat aan deze tips in dit blogartikel!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *