De stijgende prijzen: dit is er allemaal duurder geworden

De stijgende prijzen: dit is er allemaal duurder geworden

De stijgende prijzen van het leven in de afgelopen twee jaar zijn voor niemand onopgemerkt gebleven. Het begon met een energiecrisis, waarbij de gasprijzen zelfs tot 8 keer hoger werden. Deze crisis heeft echter niet alleen invloed gehad op de energieprijzen, maar heeft de kosten van vrijwel alles wat te koop is aanzienlijk omhooggestuwd. Na wat onderzoek te hebben gedaan, ben ik op zoek gegaan naar enkele opvallende prijsstijgingen. In dit blogartikel neem ik je mee op een ontdekkingstocht langs de meest in het oog springende verhogingen.

Toiletpapier is de koploper van de stijgende prijzen

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat toiletpapier tegenwoordig de kampioen is van prijsstijgingen. Dit komt voornamelijk door een tekort aan toiletpapier, en dit tekort is rechtstreeks toe te schrijven aan de gestegen energiekosten. Het productieproces van toiletpapier vergt namelijk aanzienlijk veel energie! De prijs ervan is met ongeveer € 2,10 gestegen, wat aanzienlijk is. Waar een pak van 24 rollen voorheen rond de € 5,00 kostte, liggen de gemiddelde prijzen nu rond de € 7,00.

Zonnebloemolie

Net zoals de lege schappen van toiletpapier in 2020 tijdens de Covid-periode, waren ook dit jaar de schappen leeg wat betreft zonnebloemolie. En ook dit heeft te maken met de oorlog in Oekraïne. Er is gewoonweg niet genoeg zonnebloemolie beschikbaar, en de prijzen zijn zelfs met maar liefst 50% gestegen!

De stijgende prijzen: dit is er allemaal duurder geworden

Hondenvoer

Hondenvoer is echt enorm in prijs gestegen! Eerst kwam dit door de Covid-periode, en daarna kwam de klap van de Oekraïense oorlog er ook nog eens bij. Hondenvoer is maar liefst met 35% gestegen en helaas lijken deze prijzen niet meer te dalen.

Boter

Of het nu gaat om smeerboter, bakboter of margarine, ook boter is helaas aanzienlijk duurder geworden. Dit heeft vooral te maken met de wereldhandel en de vraag naar melkvet. Melkvet is duurder geworden vanwege de toenemende vraag, wat weer leidt tot hogere prijzen voor boter.

De stijgende prijzen: dit is er allemaal duurder geworden

Eieren

Iets waar ik zelf enorm van ben geschrokken, zijn de stijgende prijzen van eieren. Waar ik vroeger altijd verse scharreleieren haalde voor € 2,50, is de prijs nu verdubbeld. Ik weiger echter om zoveel te betalen voor eieren. Eerder had ik geen interesse in goedkope eieren, maar nu zijn dit de goedkoopste opties en moet ik deze keuze wel maken om mijn portemonnee te sparen.

Spaghetti

De graanprijzen liegen er niet om. Oekraïne en Rusland zijn twee van de grootste graanexporteurs ter wereld, dus je raadt het al… Door deze situatie zijn de prijzen voor een pakje spaghetti enorm gestegen. Eigenlijk geldt dit voor alle graanproducten die gebruikt worden voor het maken van spaghetti en pasta’s!

Welke producten vind jij enorm duur geworden?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *