Stijgende energieprijzen: tips om te besparen

Stijgende energieprijzen: tips om te besparen

Bijna heel Nederland is in de ban van de stijgende energie prijzen en hierdoor zitten wij allen midden in een energiecrisis. Waar ik normaliter qua gebruik minder op lette en soms ook iets te gemakkelijk was, is het nu toch wel tijd om zuiniger te gaan leven! Want de stijgende prijzen zijn niet mals en hoger dan ooit!

Waarom stijgen de energieprijzen?

Een vraag die iedereen wil stelt!

  • De vraag naar energie is enorm toegenomen. Denk aan de coronacrisis, bijna heel Nederland zat thuis!
  • Ook kampen we met een gastekort. Om de gaswinning in Groningen te verminderen maar ook vanuit het buitenland was. Kort gezegd: er is een tekort ontstaan!
  • We hebben afgelopen winter best wel wat koude dagen gehad. Wist je nog toen het ging sneeuwen en vriezen? Dit was niet alleen in Nederland het geval maar ook door de rest van Europa!

Mocht je hier meer over willen weten, dan raad ik je aan Google raad te plegen. Er is genoeg over te vinden met een uitgebreide uitleg.

Besparen!

Het is tijd om te gaan besparen, wees geen dief van je eigen portemonnee. Ik ben opzoek gegaan naar diverse manieren om te besparen op een goedkope manier. Want laat ik nu net de pech hebben dat mijn contract net afloopt en ik overga op een variabele tarief. Het advies is om dit ook zo te houden, want een overstap maakt het alleen maar duurder!

Douche besparende kop

Eerder had ik hier nog nooit over gehoord, maar een douche besparende kop scheelt centen! Door het gebruik van een douche besparende kop bespaar je water. Een normale douche kop zal om en nabij 7 liter water per minuut geven. Een douche besparende kop zal om en nabij 4 liter zijn. Dat scheelt per jaar heel veel liter!

Overigens is een douche besparende kop helemaal niet zo duur. Je bespaart hier water dus gas mee en je energiekosten zullen dalen.

Tocht- banden en strips

Je leest het al, het houd de tocht tegen en de warmte binnen. Dit betekent minder hard stoken en besparen op de energie kosten.

LED verlichting

Nu ben ik zelf al jaren van van LED verlichting, mocht je dit nog niet hebben dan raad ik je aan om alle lampen met LED verlichting te vervangen. LED verlichting is stukken zuiniger dan bijvoorbeeld andere lampen. De aanschaf is wel iets duurder maar je bent uiteindelijk voordeliger uit.

Naden en kieren

Onlangs voelde ik koude lucht vanuit mijn ramen komen terwijl deze dicht waren inclusief het rooster. Ik ben langs de randen wezen voelen met mijn hand en ontdekte op die manier waar de “kou” vandaan kwam. Naast de bekende tocht- banden en strips kun je hiervoor acrylaatkit gebruiken.

Zuinig stoken

Zet alleen de verwarming aan op plekken in huis waar je aanwezig bent. In mijn geval is dat de woonkamer. In de slaapkamer zet ik nooit de verwarming aan, nooit gedaan ook want ik kan er slecht tegen. Waar ik ook achter ben gekomen is dat het beter is om de verwarming altijd op 15 graden te laten staan als je gaat slapen of weg bent. Anders gebruik je ineens een hele stoot aan gas!

Waterbesparende mondstukken

Niet alleen in de douche valt er te besparen maar ook in de keuken! Door het gebruik van een waterbesparende mondstukken bespaar je water.

Wasmachines en vaatwassers

Wist je dat je kunt besparen door altijd te wassen op het eco-programma? De wasmachine of vaatwasser gebruikt dan zo’n 30% minder water.

Stekkers en stand-by

Wanneer je apparaten weinig gebruikt, haal dan de stekkers eruit. Anders blijft het apparaat altijd stroom verbruiken. Laat apparaten die op stand-by kunnen staan liever niet op deze stand staan. Televisies hebben hier bijvoorbeeld een knop voor om dit helemaal uit te kunnnen zetten.

Radiatorfolie 

Plak radiatorfolie bij je radiatoren. Wist je dat de warmte dan de kamer in gaat? Voorkom dat de warmte in je muur gaat, want hier hebben we dus echt helemaal niets aan.

Was ophangen

Gebruik in plaats van de droger een wasrek!

Elektrisch koken

Het is een aanschaf maar de kosten die haal je er zeker wel uit! Niet meer koken op gas maar gewoon elektrisch.

Een slimme paneel verwarmer

Ook kun je een slimme paneel verwarmer aanschaffen. Deze gebruikt dat stroom in plaats van gas waardoor je voor veel goedkoper je woning of kamer kunt verwarmen.

Heb jij nog bespaar tips?


6 gedachten over “Stijgende energieprijzen: tips om te besparen”

  • Bedankt voor je tips. Veel doe ik al. En gelukkig heeft de woningbouwvereniging een aantal jaren terug de huizen goed geïnstalleerd en zonnepanelen aangebracht. Dit maakt enorm veel uit.
    Verder hebben we de familieplas geïntroduceerd. Dat betekent dat als een aantal kort na elkaar moeten plassen dat de laatste pas doorspoelt. Zo spaar je enorm veel water. Verder kraan dicht tijdens tandenpoetsen en niet te heet douchen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *