Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe (occasion) auto

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe (occasion) auto

Het kopen van een nieuwe (occasion) auto is natuurlijk hartstikke leuk! Maar ergens kan het ook weer overweldigend zijn vanwege de overvloed aan opties en soorten auto’s die hierbij komen kijken. Denk aan het kiezen van het juiste merk, het model tot het onderhandelen over de prijs. En dat is soms lastiger dan gedacht! Zeker wanneer je zelf niet zoveel verstand van auto’s hebt (zoals ik) dan is het handig om iemand bij je te hebben die hier wel veel verstand van heeft. Om je een stukje op weg te helpen volgen hier enkele tips die je kunt gebruiken bij het kopen van een nieuwe (occasion) auto.

Je budget en wensen

Begin met het bepalen wat je nodig hebt of graag terug ziet in een auto. Houd rekening met je lifestyle zoals dagelijkse woon-werkverkeer, gezinsgrootte en het uiteindelijke doel doel waarom je een auto koopt. Ben jij bijvoorbeeld heel vaak op de snelweg of moet je meer in de stad wezen? Dit soort opties helpen je keuzes te verfijnen.

Stel een realistisch budget vast. Vergeet niet om niet alleen de kosten van de auto mee te nemen, maar ook extra kosten zoals verzekeringen, belastingen en mogelijke onderhoudskosten.

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe (occasion) auto

Doe onderzoek

Met de wensen die je hebt en je budget, kun je beginnen met het onderzoeken van verschillende auto’s en mogelijke opties. Op internet vind je ontzettend veel informatie waarmee jij je zoektocht alvast mee kunt beginnen! Kijk naar verschillende automodellen, kenmerken van de auto, soort brandstof, veiligheidsbeoordelingen en ervaringen van anderen. Websites en forums voor autoliefhebbers bieden vaak waardevolle inzichten in de voor- en nadelen van verschillende voertuigen.

Denk na over je financiële opties

Tenzij jij niet aan de financiele kosten hoeft te denken, is het belangrijk om te kijken wat er voor jou financieel mogelijk is. De ene auto is de andere niet. Mijn motorrijtuigbelasting is al € 193,- per kwartaal, terwijl een andere auto € 60,- per kwartaal kost. Nu ben ik zelf geen voorstander van lenen, maar mocht je zeker weten dat dit haalbaar voor je is en heb je toch een wat luxere auto op het oog, dan is dit altijd een optie.

Maak een proefrit met verschillende soorten auto’s en modellen

Onderschat nooit het belang van een proefrit! Deze praktijkervaring geeft jou een idee van hoe de auto rijdt, het comfortniveau en of deze bij jouw voorkeuren past. Neem tijdens de proefrit de tijd en let op factoren als zicht, rijgedrag, remmen en algeheel comfort.

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe (occasion) auto

Vergelijk prijzen en onderhandel

Zodra je een aantal keuzes hebt gemaakt tussen auto’s en modellen, is het tijd om prijzen te vergelijken. Gebruik online tools om erachter te komen wat anderen betalen voor hetzelfde merk en model. Dit geeft je een basis voor onderhandeling.

Wanneer je met de dealer onderhandelt, wees dan bereid om weg te lopen als de deal niet aan jouw verwachtingen voldoet. Beleefde maar wel goede onderhandelingen kunnen vaak leiden tot een betere prijs, verlengde garanties of extra voordelen.

Ontdek aanvullende kosten

Houd er rekening mee dat de koopprijs niet de enige kosten zijn die je moet maken. Houd rekening met kosten zoals een verzekering, brandstofkosten en eventuele onderhouds- en reparatiekosten door de jaren heen. Als je een auto met een goed brandstofverbruik kiest, kunt je op de lange termijn een aanzienlijk bedrag besparen.

Denk aan de verkoopwaarde

Ondanks dat het verleidelijk is om alleen aan het nu te denken, is het niet verkeerd om ook vooruit te denken aan de toekomst. Onderzoek de inruilwaarde van de automodellen die je overweegt. Sommige voertuigen behouden doorgaans hun waarde beter dan andere, wat van invloed kan zijn op je beslissing als je van plan bent de auto later te verkopen of in te ruilen.

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe (occasion) auto

Rond de deal af

Zodra je tevreden bent met de onderhandelingen, de financiering en de algemene voorwaarden, is het tijd om de deal af te ronden. Controleer het contract zorgvuldig en zorg ervoor dat je alle voorwaarden en kosten begrijpt. Stel altijd vragen wanneer je twijfelt!

Je nieuwe auto!

Gefeliciteerd, je bent nu de trotse eigenaar van een nieuwe (occasion) auto! Voordat je wegrijdt, inspecteer de auto om er zeker van te zijn dat het zich in de staat bevindt zoals aangegeven door de verkoper.

Het kopen van een nieuwe (occasion) auto is leuk als je dit met een goede planning en onderzoek aanpakt. Stel je budget en wensen af, zorg voor een grondig onderzoek, maar proefritten, onderhandel slim en houdt rekening met de lange termijnkosten. Op deze manier kun je met vertrouwen een weloverwogen beslissing nemen. Vergeet voortal niet dat het doel niet alleen het vinden van een auto is, maar ook het vinden van de juiste auto die voldoet aan jouw behoeften en voorkeuren. Met deze stappen in gedachten ben je goed voorbereid om je aankooptraject van een nieuwe (occasion) auto.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *