Wat kun je doen bij autoschade door een onbekende?

Wat kun je doen bij autoschade door een onbekende?

Autoschade door een onbekende, het gebeurt vaak genoeg! Meestal gebeurt dit wanneer je ergens geparkeerd staat en een onbekende hierdoor schade richt aan je auto en wegrijdt zonder ook maar iets van gegevens achter te laten! Naast de materiele schade, is het ook nog eens een hoop gedoe om van alles te regelen. Dit overkwam mij begin maart, schade aan mijn auto door een onbekende.

Geparkeerd en autoschade bij terugkomst

Afgelopen november 2022 heb ik een nieuwe auto gekocht waar ik enorm blij mee ben! Een Toyota Aurus, automaatje en een grotere versie dan dat ik gewend ben. Doelbewust heb ik deze All Risk verzekerd “voor het geval dat”. Ondanks dat de auto van 2009 is, is de auto zowat nieuw, weinig kilometers en luxe extra’s. Nice car, happy Fallon!

Tot 2 maart van dit jaar zag mijn auto er als nieuw uit. Even nog langs de supermarkt dacht ik, voordat ik zou gaan werken, om wat boodschappen te doen. Ik stond geparkeerd, was slechts maximaal 10 minuten binnen en bij terugkomst viel mij iets op aan mijn auto. Mijn kenteken lag eraf, op de grond en dat gaf al aan dat er iets mis was. Toen ik direct mijn auto nakeek zag ik een enorme schade en was het niet alleen mijn kenteken die eraf lag. De houder van mijn kenteken was gebroken, het rooster tussen de bumper was gebroken en nog het ergste van alles mijn bumper zelf! Flinke krasschade en een enorme scheur. Alles duide op autoschade door een onbekende. De dader was nergens meer te bekennen!

Getuigen autoschade en aangifte

Het eerste wat ik heb gedaan is het maken van foto’s van mijn auto. Doelbewust heb ik mijn auto niet verplaats omdat ik de schade ter plekke op de foto wilde hebben! Ook heb ik wat rondgevraagd, echter heeft niemand iets gezien en uiteraard gekeken of er camera’s waren, maar ook die waren er helaas niet. Omdat ik ook niet zo goed wist wat ik doen moest, ben ik eerst naar huis toe gereden en heb ik direct de politie gebeld die mij adviseerde om aangifte te doen. Zodoende heb ik dit ook gedaan.

Later ben ik nog terug gereden en heb ik bij een nabij gelegen supermarkt en bakker gevraagd of zij iets hebben gezien. Hier kwam gelukkig wat meer informatie uit. De eigenaar van de nabij gelegen supermarkt kon mij vertellen dat hij mij heeft zien aan komen rijden, maar ook dat er een Volkswagen Golf stond geparkeerd. Dit blijkt een dame te zijn die er iedere ochtend geparkeerd staat om langs de bakker te gaan. Ook kon hij mij vertellen dat deze auto een trekhaak heeft en de schade aan mijn auto kan ook niet anders zijn ontstaan door een trekhaak. Want een scheur komt niet zomaar in je bumper!

Mijn buurvrouw, omdat ik zelf vroeg moest werken, heeft de volgende ochtend gekeken of er een Volkswagen Golf op die plek stond. Helaas, geen Volkswagen Golf te bekennen! Ook ben ik een aantal keer op die plek, rond dezelde tijdstip, langs gereden. Mocht er een Volkswagen Golf staan, een schade zichtbaar zijn en de eigenaar ter plaatse, dan had ik deze persoon kunnen aanspreken en een kenteken kunnen noteren. Helaas heb ik deze auto nooit meer gezien, maar alle informatie aangevuld aan mijn aangifte die ik heb gedaan.

Vervolgstappen autoschade en de verzekering

Zoals ik al aangaf, ben ik All Risk verzekerd. Diezelfde ochtend heb ik direct mijn verzekering ingelicht, is er ook direct een autoschade bedrijf toegewezen waar ik direct naar toe kon om een afspraak te maken. Het blijkt momenteel zo druk te zijn in de autoschade wereld dat ik nog even moet wachten totdat mijn auto gerepareerd kan worden. Wel hebben zij mijn kenteken weer vast gezet, zonder kenteken rijden is natuurlijk verboden en daar staan ook flinke boetes op! Wel kon de reperateur mij direct vertellen, wat ik al vermoede, dat de autoschade is ontstaan door een auto met een trekhaak. Ook kon hij mij vertellen dat de onbekende, die is weggereden na de autoschade, dit echt gevoeld moet hebben. Het is een flinke klap geweest!

En dan komt alle papierwerk en informatie die daarbij komt kijken…

De vervolgstappen

Nadat ik mijn verzekering heb ingeschakeld ben ik ook geinformeerd over de gevolgen hiervan. Wist je dat je premie voor de komende jaren flink omhoog gaat na een autoschade door een onbekende? Naast de materiele schade, ben je ook nog eens financieel de pineut. Al met al een flink gedoe, maar toch kan hier wat aan gedaan worden.

Doordat ik een getuigen heb, aangifte heb gedaan en het autoschade bedrijf kan constateren dat de schade is ontstaan door een andere auto is er eventueel nog een waarborgfonds Motorverkeer. Het fijne is, is dat mijn verzekeraar hier achteraan gaat! Dit hoef ik dus niet zelf te doen, wel hebben zij alle informatie nodig en dien ik alle documenten in mijn account door te sturen. Mijn verzekeraar zal dan een beroep doen op de waarborgfonds Motorverkeer. Als zij dit goedkeuren, dan gaat mijn premie niet omhoog. Helaas is dit nog even afwachten en hoor ik dit pas na de reparatie van mijn auto.

Samenvatting

Al met al is het een vervelende situatie. Het belangrijkste is natuurlijk dat ik zelf ongedeerd ben, betreft het materiele schade wat altijd te vervangen is en totaal in het niet valt bij je eigen veiligheid. Toch vind ik het geregel een heel gedoe, zeker omdat ik dit nog nooit heb hoeven mee maken en totaal geen weet heb van alles wat erbij komt kijken. Nu vraag ik mij af, is een All Risk verzekering dan wel zo voordelig en handig? Uiteindelijk als het niet verhaald kan worden op de waarborgfonds motorverkeer, ga je gewoon zelf betalen. Je vraagt je dan ook af of je dan zelf niet beter naar een afhankelijke garage kunt rijden om te informeren hoeveel het kost als je het laat repareren. Bij mij is de situatie nog onbekend, de hele bumper moet eraf want het is nog onbekend of hierachter schade is ontstaan. Al vermoed ik van niet… Toch zal er een nieuwe bumper op moeten en die zijn vrij prijzig. We gaan het zien! Gelukkig kan ik mijn auto nog steeds gebruiken en kom ik van A naar B.

Heb jij weleens autoschade gehad door een onbekende?


5 gedachten over “Wat kun je doen bij autoschade door een onbekende?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *