Een zomerdepressie: wat is het en hoe kom je er doorheen?

Een zomerdepressie: wat is het en hoe kom je er doorheen?

Wanneer de dagen langer worden en de zon volop schijnt, wachten velen van ons op de komst van de zomer. Iedereen denkt aan luie dagen aan het strand, vakantie(s), buitenavonturen en genieten van de warmte. Voor sommige mensen brengt de zomer helaas geen plezier met zich mee. Dit noem je ook wel een zomerdepressie. Ondanks dat het enorm tegenstrijdig lijkt, bestaat en treft dit vele mensen over de hele wereld. In dit blog artikel neem ik je mee wat een zomerdepressie is, de oorzaken ervan en tips om er toch doorheen te komen.

Zomerdepressie

Zomerdepressie, ook wel bekend als de omgekeerde seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), is een vorm van depressie die optreedt tijdens de warmere maanden. In tegenstelling tot traditionele SAD, die meestal in de winter voorkomt, biedt zomerdepressie unieke uitdagingen. Het manifesteert zich als een gevoel van neerslachtigheid, rusteloosheid, angst, prikkelbaarheid en overweldigd voelen. De oorzaken zijn veelzijdig en kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Mogelijke oorzaken van zomerdepressie

  1. Hitte en vochtigheid: Hoge temperaturen en vochtigheidsniveaus kunnen dagelijkse activiteiten ongemakkelijk maken, wat leidt tot een extreem duf gevoel en frustratie.
  2. Voor sommigen is de zomer niet fijn wegens de drukte zoals stranuitstapjes of zomerkleding, die iets meer onthullen, waarbij men zich ongemakkelijk kan voelen.
  3. Het zien van leuke uitstapjes en vakantie(s) in de zomer op bijvoorbeeld Social Media kan voor iemand een vervelend gevoel opwekken waardoor men zich vaak gaat isoleren.
  4. Veranderingen in levensstijl: verstoringen van de routine, zoals schoolpauzes of vakanties, kunnen een gevoel van instabiliteit veroorzaken, vooral voor degenen altijd dezelfde structuur hebben.
  5. Seizoen overgangen: sommige mensen vinden het een uitdaging om zich aan te passen aan weersveranderingen en routines.
Een zomerdepressie: wat is het en hoe kom je er doorheen?

Zomerdepressie overwinnen

  1. Zoek ondersteuning: neem contact op met vertrouwde mensen en familie om je heen. Wanneer het heel heftig wordt kun je zorgen voor contact met een praktijkondersteuner of een psycholoog zodat je hierin ondersteuning kan krijgen.
  2. Creëer een routine: Het opstellen van een dagelijks schema kan helpen om stabiliteit en structuur aan je zomerdagen te geven, waardoor je een gevoel van doelgerichtheid en voldoening krijgt.
  3. Neem deel aan activiteiten die je wel leuk vindt, of doe dit op een tijdstip wanneer de zon minder scherp is. Zo blijf je in beweging. Wil je echt niet naar buiten toe? Zoek dan een nieuwe hobby die je binnen kunt uitoefenen.
  4. Kijk niet teveel op Social Media: neem een ​​pauze van sociale media of overweeg accounts niet meer te volgen die negatieve emoties opwekken.
  5. Probeer mindfulness: zoals mindfulness activiteiten of meditatie.

Een zomerdepressie kan echt heel heftig zijn, zeker tijdens de zonnigste periodes. Maar met wat geduld en strategieën voor jezelf is het echt mogelijk om de zomer te overwinnen op een minder heftige manier. Zoek daarbij ook steun en doe dingen die jou wel blij maken! Zo ont arm je de zomer veel meer en zorgt voor een positieve mindset. Vergeet niet dat het prima is om hulp te vragen wanneer dat nodig is, en dat je niet de enige bent met een zomerdepressie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *