Heb jij last van een Writer’s block? Doe een Brain Dump!

Heb jij last van een Writer’s block? Doe een Brain Dump!

In dit artikel help ik jou bij een Writer’s block en een Brain Dump. In het verleden heb ik regelmatig last gehad van een Writer’s block. Dit zorgde ervoor dat ik een tijdje artikelen schreef, maar er ook zo weken tussen kon laten. En voor je blog heeft dit geen goed effect. Mijn hoofd liep zo vol met alles wat ik wilde met mijn blog, dat ik vast liep. Ik kreeg geen nieuwe ideeën meer, mijn hoofd werd een grote chaos met alles wat ik nog wilde bereiken en doen voor mijn blog en aan artikelen was het helemaal ver te zoeken. Totdat ik een advies kreeg om aan de slag te gaan met een Brain Dump. En ik kan je zeggen dat dit mij enorm goed heeft geholpen! Alles wat er in mijn chaotische hoofd zat, heb ik gedumpt en op die manier kon ik voor mijzelf alles op een rijtje zetten en voor ieder onderdeel een goed plan maken. Zeker voor beginnende bloggers is dit enorm handig, want bloggen is veel meer dan schrijven alleen. Omdat dit voor mij zo goed heeft geholpen, help ik hier graag anderen ook mee!

Wat is een Writer’s block?

Maar eerst dit! Wat is een Writer’s block? Een Writer’s block komt ontzettend vaak voor bij schrijvers. Op dat moment stagneren zij tijdens het schrijven van hun werk en hebben moeite om ideeën te bedenken of nieuw materiaal te genereren. Het kan iedere schrijver gebeuren, zowel voor beginners als experts. Het kan een aantal dagen duren maar ook weken of zelfs maanden! Vaak denkt men dat het vanzelf over gaat, wat ook zeker wel mogelijk is. Maar het kan ook zomaar een enorme vastloper worden.

Een voorbeeld van een Writer’s block: Je merkt dat je overloopt van ideeën, maar elke keer dat je gaat zitten om te schrijven, wordt je hoofd leeg en kun je de woorden niet laten komen, dus neem je een pauze, of je merkt dat je het uitstelt. Wanneer een korte pauze niet genoeg is of verandert in een veel, veel langere pauze, is het duidelijk dat motivatie het probleem is. Vandaar het idee Brain Dump!

Wat is een Brain Dump?

In wezen is een braindump-oefening een manier om al je gedachten en gevoelens naar buiten te brengen, zodat je ze kunt gaan begrijpen. Als er iets in je hoofd is waarvan je denkt dat het je zwaar maakt, kun je het eruit krijgen met een hersendump.

Een Brain Dump is een manier om al je gedachten en gevoelens naar buiten te brengen zodat je kunt begrijpen waar je vast loopt en wat je te doen staat. Ook zorgt het ervoor dat alles wat er in je hoofd omgaat, overzichtelijk wordt. Haal het er allemaal uit, zodat het niet allemaal maar in je hoofd ronddobbert. Want het opschrijven van al je gedachten en gevoelens lijkt in het begin misschien een beetje gek en je denkt misschien: “Wat gaat het opschrijven van mijn gedachten doen?”. Door je zorgen over te brengen naar schrijven, maak je (mentale) hulpbronnen vrij die je vervolgens kunt gebruiken om taken makkelijker uit te voeren. Het veranderd ook de manier waarop je hersenen werken.

Aan de slag met Brain Dump

Zelf heb ik een plek opgezocht in de bibliotheek, omdat dit mij een goed idee leek tijdens mijn Brain Dump. Overigens kun je natuurlijk overal zitten waar jij maar wil! Een koffietent, in een park of ergens in een lunchroom. Als je maar rust hebt en geen afleiding hebt van je omgeving. Je kunt onderstaande afbeelding downloaden en gebruiken. De bedoeling is, is dat je alles opschrijft wat in je opkomt! In mijn geval was dit alles over mijn blog, waar ik vast liep, wat ik wilde bereiken en nog meer onderwerpen voor mijn blog.

Heb jij last van een Writer's block? Ga dan aan de slag met Brain Dump

Wat te doen na een Brain Dump

Maak een lijst in verschillende categorieën. In dit geval heb ik al een printable voor je gemaakt die je hiervoor kunt gebruiken. Op die manier heb jij een goed overzicht, per categorie (voor je blog) en kun je dit stap voor stap oppakken. Je hebt niet alleen je hoofd geleegd, maar je hebt nu ook alles op een rijtje gezet voor jezelf. Hierna is het belangrijk dat je alles voor jezelf gaat plannen. Dit kun je doen met de blog planner die ik ooit heb gemaakt voor alle bloggers.

Als je hier eenmaal een gewoonte van maakt, zul je je minder gestrest voelen en beter in staat zijn om je te concentreren op wat je probeert te bereiken.


1 gedachte over “Heb jij last van een Writer’s block? Doe een Brain Dump!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *