Het kan weer! Een vast contract bij je energieleverancier

Het kan weer! Een vast contract bij je energieleverancier

Onlangs ontving ik een e-mail van mijn energieleverancier dat ik weer de mogelijkheid heb om een vast contract af te sluiten voor 1 jaar. Toen mijn vaste contract van 5 jaar afliep in november 2021 baalde ik als een stekker! Alhoewel het gas toen van € 0,35 naar € 0,70 cent was gegaan, wat ik toen al belachelijk hoog vond, had ik nooit verwacht dat de kosten extreem hoog zouden worden. Een vast contract was toen al niet meer mogelijk, ondanks dat ik dit graag wilde met in mijn gedachten dat de kosten weleens konden stijgen.

De kosten vielen eind 2021 en begin 2022 nog wel mee. De zomer kwam eraan dus ook hier had ik geen last van hoge kosten. Tot oktober 2022! Het werd alsmaar kouder, de kou in mijn botten met reuma is gewoonweg niet te doen en ik daarop toch besloot mijn verwarming lekker aan te zetten. Al een aantal maanden op een rij heb ik een verbruik van rond de € 500,- en dit is echt heel veel! Laat staan gezinnen… die komen nog duurder uit.

Na het ontvangen van het bericht omtrent de mogelijkheid van een vast contract voor 1 jaar bij mijn energieleverancier ben ik dit tot in de puntjes gaan uitzoeken. Hoe zit het prijsplafond in elkaar, hoeveel ga ik betalen en waar doe ik goed aan. Ik snap dat dit namelijk voor veel meer mensen een lastige keuze is en in deze tijd vooral onzeker.

Huidige tarieven

Als we kijken naar de huidige tarieven van gas- en stroom dan liggen die nog vrij hoog. In februari zat het gasprijs rond de € 2,16 per m3, alhoewel dit wel is gezakt en de meting van maart 1,79 per m3 is. Al met al zijn de gasprijzen nog steeds 5 keer zo hoger dan vorige jaren! Het is zo lastig te zeggen wat de tarieven voor dit jaar zullen zijn, het daalt langzaam waardoor je dit niet merkt in je portemonnee, maar als je naar de grafieken kijkt zie je ook weer ineens een stijgende piek. Wel is het zo dat huishoudens met een variabel contract ongeveer twee keer zoveel betalen. Veel verandering zul je dus niet merken bij het blijven van een variabel contract en is en blijft het een risico. Ook blijven de marktprijzen afhankelijk van vraag en aanbod.

Prijsplafond

Belangrijk om te weten is dat het prijsplafond in 2024 niet meer terug keert. Zit je hier altijd onder? Dan is dit een nadeel voor volgend jaar. Kom je hier regelmatig bovenuit, dan is het afsluiten van een vast contract voor 1 jaar op dit moment enorm voordelig! Je hanteert lagere prijzen en zo heb je vaste prijzen voor de winter van 2023/2024. Want niemand weet helaas de situatie rondom Oekraïne en wat ons nog te wachten staat. Nu het prijsplafond nog geldt, is het goed om na te denken om een vast contract af te sluiten!

Wanneer een vast contract afsluiten?

Dit is een hele goede vraag! Vooral omdat de prijzen nu dalen, maar men ook geen risico wil nemen om nog langer te wachten mochten de prijzen weer gaan stijgen. Daarnaast worden de prijzen 2 keer per jaar door energieleveranciers aangepast. Om de beste keuze te maken van het moment van afsluiten van een vaste contract bij je energieleverancier, kun je het beste gebruik maken van Energie Alert van de consumentenbond. Hierdoor word je op de hoogte gehouden van stijgende maar ook dalende energieprijzen, advies of je wel of niet moet overstappen en natuurlijk handige energie bespaar tips!

Wanneer krijg je dan een eindafrekening van je huidige variabele contract?

Dit is een hele goede, want zodra je overstapt dan ontvang je deze al gauw binnen 6 weken op de deurmat. Normaliter krijg ik ieder jaar, in november, mijn eindafrekening. Als ik bij mijn huidige energieleverancier blijf en hier een vast contract neem van 1 jaar, kan het zijn dat zij of de datum van mijn eindafrekening veranderen of november aanhouden. Mocht dit laatste het geval zijn, dan kan ik de hoge kosten van de afgelopen maanden recht trekken. Mocht dit niet zo zijn, dan heeft een vast contract weinig zin en kom je als consument alsnog in de knoop.


5 gedachten over “Het kan weer! Een vast contract bij je energieleverancier”

  • Ik woon in België. Stilletjes aan zakken hier ook de prijzen. Vandaag hoorde ik op het nieuws dat er ook weer een cast contract kan. Hopelijk zakt het nog meer en de andere dingen ook.

  • Een vast contract geeft je in ieder geval voor een bepaalde periode een stukje zekerheid zodat je ook weet waar je aan toe bent qua kosten.

  • ja, was gewoon van de gekke. mijn vast contract liep ook net af vlak voordat al die prijzen zo hoog werden. net te laat met opnieuw afsluiten.
    kreeg laatst een nieuwe berekening en zou dan van 360 naar 2 euro per maand gaan. ja, 2 EURO!! Ik snap het niet meer…

  • Ik ben echt zo blij dat ik nog een vast contract heb tot volgend jaar… Anders had ik als alleenstaande moeder echt een groot probleem gehad. Ik hoop alleen dat volgend jaar de tarieven voor een vast contract ook gewoon weer behapbaar zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *