Zelf wasmiddel maken op een duurzame manier

Zelf wasmiddel maken op een duurzame manier

De prijzen stijgen de pan uit! En niet alleen in de supermarkten, maar ook het gebruik van elektronica en gas is niet meer te betalen. Wist je dat je tegenwoordig € 2,00 per wasbeurt kwijt bent? Steeds meer mensen zijn aan het besparen, wat voorheen normaal was is nu extreem geworden. Vooral met een groot gezin is het oppassen geblazen. Om te kunnen besparen deel ik graag handige tips, zoals het maken van een eigen wasmiddel op een duurzame manier.

Voordelen van het maken van je eigen wasmiddel

Wanneer je besluit om zelf je eigen duurzame wasmiddel te maken heb je in ieder geval wat voordelen! Je bent stukken goedkoper uit, een fles wasmiddel kost al gauw 4 euro voor slechts 20 wasbeurten (en wie weet hoe de prijzen in de supermarkten nog zullen stijgen). Daarnaast is het niet alleen voordeliger maar ook nog eens duurzaam! Je draagt hierdoor bij aan een betere milieu voor mens en dier. Dit zal ik dan ook per ingrediënt toelichten.

Wat heb je nodig

 • 100 gram blok zeep (hieronder een lijstje met duurzame zepen)
  – Knossos en Kálliston zeep
  – Aleppo zeep
  – Marseillezeep
  – Happysoaps zeep
 • 80 gram baking soda
 • 5 liter water
 • 50 druppels etherische olie
 • Een grote pan of emmer

Wat maakt deze producten zo duurzaam?

Voordat ik een uitleg geef hoe jij je eigen (duurzame) wasmiddel kunt maken, eerst een stukje toelichting over wat deze producten zo duurzaam maken. Allereerst de bovengenoemde zepen die niet alleen je was goed schoonmaken maar ook nog eens duurzaam zijn!

 • Knossos en Kálliston is een heerlijke zeep gemaakt van olijf zonder palmolie. De naam Knossos komt overigens uit Griekenland.
 • Aleppo zeep bevat geen glycerine en is het biologisch afbreekbaar en daarom veilig voor het milieu.
 • Marseillezeep is gemaakt van plantaardige olie, volledig biologisch afbreekbaar en 100% natuurlijk.
 • Happysoaps heeft nog veel meer dan alleen zeepblokken en zijn hartstikke duurzaam! Een tijd geleden heb ik hier dan ook een leuk artikel over geschreven.

In tegenstelling tot soda (kristalsoda) en baking soda (bakpoeder) is baking soda duurzaam! Baking soda is milieuvriendelijk omdat het een 100% natuurlijke miniraal is en ook nog eens biologisch afbreekbaar. Kristalsoda is alles behalve duurzaam, schadelijk voor het milieu en ook erg giftig. Soms zie ik dat kristalsoda geadviseerd wordt voor het maken van een eigen wasmiddel, ik raad het af als je duurzaam aan de slag wil gaan!

Etherische oliën worden uit diverse bomen, planten, bloemen, kruiden en vruchten gehaald en er ontstaat geen schade hieraan. Daarnaast ruikt het ook nog eens ontzettend lekker!

Aan de slag!

Het is tijd om het zeep te gaan raspen. In principe reken je per liter 20 gram zeep, in dit geval totaal aan 100 gram zeep omdat we 5 liter wasmiddel gaan maken. Kook ondertussen 1 liter water en zorg ervoor dat je een grote pan of emmer klaar hebt staan waarin totaal 5 liter in kan.

Nadat je het water hebt gekookt mag je het geraspte zeep toevoegen aan het water en blijf je net zolang doorroeren totdat alle zeep is opgelost! Omdat er nog 4 liter aan water bij moet, kun je ondertussen alvast weer water koken. De meeste waterkokers beschikken over maximaal 1 of 2 liter inhoud dus dit zal je een paar keer moeten doen. Wel makkelijk want zo kun je iedere keer wat gekookte water doseren en het mengen met het zeep. De volgende stap is het toevoegen van baking soda, meng dit met het water en zeep en roer dit goed door.

Nu denk je, hoppa gelijk een geurtje erbij! Maar dat mag nog even wachten, want het moet volledig afkoelen alvorens wij hier etherische olie aan gaan toevoegen. Je zult wel verschil zien nadat het is afgekoeld, je ziet dat het dan een dikke gel is geworden. Handige tip is het nog even mixen met een staafmixer. Zodra het is afgekoeld mag je 50 druppels olie erbij doen, afhankelijk van de gewenste geur. Je kunt zelf druppels bij doseren, afhankelijk van hoe sterk jij de geur van je wasmiddel wil hebben. Zelf ben ik enorm van van de orchidee olie!

Bewaren van je eigen wasmiddel

Gooi je lege flessen wasmiddel niet weg en gebruik deze je eigen gemaakte wasmiddel! Op die manier wordt er geen plastic weggegooid en ook weer hergebruikt.


3 gedachten over “Zelf wasmiddel maken op een duurzame manier”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *