Hoe maak je thuiswerken makkelijk voor jezelf?

Hoe maak je thuiswerken makkelijk voor jezelf?

Inmiddels werken vele mensen al iets meer dan 2 jaar thuis. Diverse bedrijven hebben er dan ook voor gekozen om hybride te gaan werken. Een deel thuis en een deel op kantoor werken. Natuurlijk is het werken op kantoor ook wel weer fijn na een lange tijd binnen te hebben gezeten. Maak het thuiswerken makkelijk voor jezelf! Ken je trouwens de me-time plek in huis volgens Feng Shui al?

Zorg voor een rustige ruimte

Om het thuiswerken makkelijk te maken is een rustige ruimte belangrijk. Met deze tips kun jij thuis een werkplek inrichten. Dit kan beneden zijn in de woonkamer aan de eettafel maar ook ergens in een kamer in huis achter een bureau. Mocht je nog geen bureau hebben in huis maar deze wel van plan aan te schaffen? Maak dan gebruik van duurzame meubels.

Een opgeruimde omgeving

Een opgeruimde omgeving is ook fijn om in te werken. Wanneer je aan het werk bent en her en der troep ziet liggen, dan kan dit nogal chaotisch zijn. Thuiswerken makkelijk voor jezelf maken doe je dus niet alleen in een rustige, maar ook in een opgeruimde omgeving.

Aangekleed en wel

Zodra je opstaat, maak je bed op, gooi de ramen open, ga douchen en kleed je aan. Op kantoor kom je ook fris en fruitig aan! Doe dit ook voor jezelf wanneer je thuis werkt. Hierdoor voel jij jezelf ook een stuk prettiger.

Laat je niet afleiden

Thuis kun je snel en makkelijk afgeleid zijn. Dit kan komen door de vaat die je nog wil doen, tussendoor even de was vouwen of andere bezigheden buiten je werk om. Zorg dat je alles hebt gedaan voordat je aan het werk gaat. Tijdens het werken is het belangrijk dat je gefocust bent en je niet laat afleiden door andere zaken.

Zorg voor een goede zitplek

Je rug is enorm belangrijk en daar moet je je hele leven nog mee doen. Zorg dus voor een goede zit plek zoals een bureau of aangepaste stoel. Het is niet fijn om na 8 uur werken last van je rug en/of schouders te hebben.

Bewegen!

De hele dag zitten is natuurlijk ook niet goed. Wat doe jij tijdens je pauzes op kantoor? Ga even wandelen buiten, doe iets in je pauze wat beweging geeft, in de pauze is de vaat doen niet zo erg! Maar ook tijdens het werken kun je even opstaan en gaan rekken en strekken.

Zorg voor voldoende pauzes

Waar de ene werkgever jouw pauzes al heeft ingeroosterd, kan bij de andere werkgever anders zijn. Zorg voor voldoende pauzes tussendoor. Natuurlijk niet uren achter elkaar, maar tussendoor even 5 a 10 minuten je gedachten af houden van werk is ook gezond!

Maak afspraken met je omgeving

Werkt jouw partner ook thuis of zijn de kinderen om een bepaalde tijd thuis? Maak dan duidelijke afspraken met hen! Niets is vervelender dan harde geluiden om je heen terwijl je aan het werk bent. Hang desnoods ergens in huis een planning met tijden op voor een duidelijk overzicht zodat iedereen met elkaar rekening kan houden.

Huisdieren

Helaas kunnen huisdieren geen rekening houden met jouw thuiswerken. Zorg ervoor dat bijvoorbeeld je hond voldoende uitgelaten wordt en laat dit desnoods doen door een honden uitlaatservice voor de lange wandelingen. Heb je een kat in huis, dan vermaakt die zichzelf wel, maar ook de kat heeft aandacht en verzorging nodig.

Hoe ervaar jij het thuiswerken tot nu toe?


13 gedachten over “Hoe maak je thuiswerken makkelijk voor jezelf?”

 • Ik werk in de huiskamer, als iedereen daar zijn schoenen laat staan word ik erg kriegel. Ruim mijn werkruimte op roep ik dan.

 • Hier zorgen de huisdieren nogal voor afleiding.
  Soms is het gewoon onmogelijk om iets aan mijn pc te doen omdat de katten gewoon op mijn klavier gaan liggen en niet weg willen.
  Is soms wel grappig want laatst legde ik mijn boek gewoon bovenop de kat, en dan zelfs bleef ze nog liggen.

 • Ik heb helaas geen aparte werkplek en zit dus gewoon aan de keukentafel te werken. Mijn vriend werkt ook veel thuis en daarnaast hebben we nog een kat die op zijn manier ook mee wil helpen en dus regelmatig bovenop het toetsenbord in slaap valt. Wat dat betreft ben ik blij dat we weer vaker naar kantoor kunnen zodat je ook weer meer het gevoel hebt dat je echt aan het werkt bent.

 • Wat een goede tips zeg! Ik vind de tip “aangekleed en wel” heel passend. Ik wil soms nog wel eens voor een spoed opdracht in m’n pyama achter de laptop gaan zitten, maar dan ben je ineens zo een paar uur verder. Ik moet mezelf echt die tijd even gunnen om rustig wakker te worden.

 • er staan echt hele handige tips in die ik in eerste instantie niet in acht nam. Een opgeruimde werkplek bijvoorbeeld. En ook voldoende pauzes houden. Ook liep mijn privĆ© en werk en werk en privĆ© in elkaar over. Zat ik al vroeg of tot laat nog achter de pc om snel toch nog even iets af te maken. Inmiddels, na al die maanden heb ik daar redelijk mijn draai in kunnen vinden. Vooral het afbakenen van werk en privĆ©. Een goede plek gecreĆ«erd met grote schermen en een fijne stoel. Toen er besloten werd om hybride te werken vond ik het minder erg omdat het werken op de thuisplek prima gaat. Toegegeven, wanneer het druk is op mijn werk dan zit ik toch liever op kantoor. Waarbij ik direct ruggenspraak kan houden met de collega’s.

 • Handige tips zijn dit. Zelf heb ik nooit thuis gwerkt, maar dat was ook niet mogelijk met mijn beroep: ik ben verpleegkundige in opleiding

 • Ik werkte al Ć©Ć©n dag per week van thuis voordat de pandemie uitbrak, maar zo fulltime was toch wat aanpassen. uiteindelijk vond ik het wel leuk want nu we weer gedeeltelijk naar kantoor gaan merk ik dat ik meer werk kan verzetten als ik thuis werk dan op kantoor.

 • Ik merk dat ik productiever ben als de ruimte om mij heen ook opgeruimd is. Ik heb 5 katten en die willen wel eens zeuren om aandacht tijdens een telefoongesprek.

 • Ik vind het heerlijk, ik werk de helft thuis en de helft op kantoor. Maar omdat ik naast mijn werk in loondienst inmiddels al zo’n 18 jaar freelance werk, was ik het al gewend om vanuit huis te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *