Duurzame meubels, beter voor mens en mileu

Duurzame meubels, beter voor mens en mileu

Wat betekent duurzaam produceren nu eigenlijk? Duurzaam produceren is in ieder geval grondstof besparend, beter voor het milieu en hierdoor zo min mogelijk schade aan de natuur en klimaat. Duurzaam produceren is de toekomst, en veel bedrijven zijn hier nu al heel actief mee bezig.

Duurzaamheid is een breed begrip

Duurzaamheid is een breed begrip. Naast duurzaam produceren- en transporteren kan je ook duurzaam leven (consumeren of consuminderen) In mijn vorige artikel heb ik het uitgebreid gehad over wat afval doet met onze milieu. Naast afval zijn er nog zoveel manieren om duurzaam te consumeren door bewust om te gaan met wat je koopt, zoals duurzame meubels, en wat je eet en bijvoorbeeld hoe je reist.

Duurzaam produceren is economisch verantwoorde productie waarbij er zo min mogelijk schade aan de natuur en wordt gebracht en grondstof besparend is. Zo zie je dat niet alleen duurzaam produceren belangrijk is maar duurzaam leven ook.

Duurzame meubels, beter voor mens en mileu

Welke producten (meubels) kunnen duurzaam geproduceerd worden?

Eigenlijk alles, ieder product kan duurzaam geproduceerd worden. Duurzaam produceren zorgt ervoor dat alles wat gemaakt wordt, geen negatief effect heeft op onze planeet voor zowel de natuur, mens en dier. Een duurzaam product gaat ook nog eens langer mee. Het fijne hiervan is dat de producten ook geen schadelijke of giftige stoffen bevatten. Wat je heel veel ziet terug komen zijn duurzame meubels.

Duurzame meubels

Tegenwoordig zijn er meubelbedrijven die meubels bewust duurzaam ontwikkelen en produceren. De meubels worden vaak gemaakt van gerecycled hout, waardoor er geen bomen alleen voor meubelproductie gekapt hoeven te worden. Het gerecycled hout is zelfs nog sterker dan daarvoor!

Gerecycled hout is niet het enige wat meubels duurzaam maakt. De ontwikkelingen vooraf en de productie zijn ook een belangrijk onderdeel hierin. Dit kan wanneer een fabriek ervoor zorgt door het milieu niet te vervuilen en controleert op koolstofemissies oftewel moleculen van koolstofdioxide die vrijgegeven worden in de lucht. Er komt veel meer kijken bij het produceren van duurzame meubelen.

Duurzame meubels, beter voor mens en mileu

Benoa meubels

Een meubelmerk en meubelgroothandel die gespecialiseerd is in de productie van duurzame meubels is Benoa. De meubels worden op een duurzame manier ontworpen en geproduceerd waar een eerlijke prijs aan verbonden is. En dan niet de uitgebreide kwaliteitscontrole te vergeten, een belangrijk onderdeel in het proces. Eerder heb ik het gehad over meubels produceren van gerecycled hout. Benoa gebruikt zoveel mogelijk gerecycled hout of planten er bomen voor terug. Het hout die gebruikt wordt tijdens de productie van Benoa meubels is afkomstig uit India. Als je op de website kijkt en ziet wat het familiebedrijf allemaal doet, dan zie je ook dat dit met veel passie gedaan wordt. Medewerkers, klanten en de omgeving is daarbij ook heel belangrijk voor het bedrijf. Niet alleen duurzaam produceren maar ook goed voor mens en dier.

Wat ik zelf heel bijzonder vind en Benoa ook uniek maakt, is dat zij een partnership hebben met Trees for All. Ondanks dat duurzaamheid nu echt te toekomst is en Benoa duurzame meubels ontwikkeld en produceert, verdwijnen jaarlijks nog ontzettend veel bomen. Benoa zet zich in voor een bosrijke wereld. Daarnaast is Trees for All een non-profit organisatie en hebben dus geen winstoogmerk.

Meubel collecties bij Benoa

Als je kijkt naar de Anayah collectie van Benoa dan zie je een prachtige mix van hout bewerkt in de meubels voorbij komen. Deze lijn is geproduceerd met een mix van gerecycled hardhout en black finish mango hout.

Voor de Berlin collectie is er minder materiaal gebruikt wegens de verfijnde en slankere meubels. Prachtig als je op deze manier ook nog eens hout kunt besparen. Als je van slankere meubels houdt, wat ook zorgt voor een open ruimte, dan past de Berlin collectie hier perfect bij.

Ook worden er meerdere houtsoorten gebruikt voor bijvoorbeeld de spiegels van Benoa. Het prachtige frame om de spiegel in is gemaakt van geleefd teakhout. Teakhout komt van meubels maar kan ook van huizen of zelfs vrachtwagens afkomen. Teakhout is heel sterkt en staat ook bekend om zijn duurzaamheid. Benoa maakt hiermee een verantwoorde en duurzame keuze.

De antieke India Wood collectie is ook heel bijzonder. Deze kasten worden gemaakt van oude deuren en sierlijke luiken uit India. Geen een kast is hetzelfde en dat maakt de kast uniek. Het hout heeft een heel geschiedenis. Prachtig om duurzaamheid op deze manier over te brengen.

Soorten hout

Omdat er bij Benoa gebruik gemaakt wordt van gerecycled en duurzaam hout, is het een leuk weetje hoe dit per houtsoort in elkaar zit en waarom deze duurzaam zijn. Denk aan mangohout, suarhout, hierboven genoemde teakhout en voor de stalen onderdelen zwart gepoedercoat staal.

Mangohout vind ik zelf een van de mooiste houten in zijn soort. Het woord zegt het al, mangohout komt van de mangoboom. Waarom is mangohout zo duurzaam? De mangoboom geeft vruchten af, wanneer deze boom geen vruchten meer geeft is de boom onbruikbaar. In plaats dat de bomen gekapt en weggegooid worden, wordt het hout gebruikt voor meubels. Na het kappen van de mangoboom komt er direct een nieuwe mangoboom voor in de plaats.

Geleefd teakhout is hout dat al eerder is gebruikt in meubels, schepen of huizen. Het hout wordt dus niet weggegooid maar opnieuw gebruikt. Hierdoor is het enorm duurzaam en heeft het ook een prachtige natuurlijke look. Het hout krijgt een tweede leven en kan behandeld worden met natuurlijke producten om de natuurlijke kleur weer terug te krijgen.

Wat maakt suarhout nu duurzaam? suarhout komt van een boom die enorm snel groeit en komt uit een duurzaam beheerd bos. Net zoals mangohout, de bomen die gekapt worden krijgen er ook direct weer een nieuwe boom voor terug. Ook dit houtsoort wordt niet zomaar weggegooid maar altijd gebruikt voor een nieuw leven. Een meubelstuk gemaakt van suarhout is altijd uniek omdat het zijn eigen hout vormen heeft.

Wellicht heb je er nog niet van gehoord, zwart gepoedercoat staal. En wat maakt het zo duurzaam? Omdat het staal gepoedercoat is, heeft alles wat van buitenaf komt zoals het weer, vocht of warmte geen invloed op het staal. De poedercoat zorgt voor een beschermlaag. Hierdoor gaat het staal lang mee en het dus duurzaam maakt.

Duurzame meubels, beter voor mens en mileu

Hoe duurzaam leef jij? Denk hierbij aan het bewust zijn van de spullen die je koopt, eten, voedselverspilling, reizen en tweedehandse spullen kopen Laat het hieronder weten in een reactie.


8 gedachten over “Duurzame meubels, beter voor mens en mileu”

  • Ik doe nog niet genoeg op dat gebied. Helaas verdwijnt er hier regelmatig eten in de vuilnisbak, omdat we weer eens slecht hebben gepland en het eten daardoor over datum is. Probeer daar wel steeds meer op te letten. Bij het kopen van meubels heb ik er nog nooit over nagedacht.

  • Ik ben er wel met de jaren steeds meer bezig mee. Sowieso reizen we al jaren praktisch alleen met de trein en koop ik heel veel 2e hands qua kleding.

  • Wat een leerrijk artikel. De laatste jaren ben ik bewust bezig met duurzaamheid.
    Ik koop regelmatig tweedehands. Alle spullen die ik weg doe gaan naar een ruilgroep.
    Ook denk ik twee keer na alvorens iets te kopen.

  • Ik let eerlijk gezegd totaal niet op duurzaamheid bij het kopen van meubels of andere spullen. Maar ik probeer wel altijd de dingen waar ik op uitgekeken ben niet weg te gooien, maar het bijvoorbeeld weg te geven of te verkopen op marktplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *