Wat is het nut van boeken lezen?

Wat is het nut van boeken lezen?

Wat is het nut van boeken lezen? Of je houdt ervan of helemaal niet. Het lezen van boeken kan een ontspannend gevoel geven, ervoor zorgen dat je jezelf in een totaal andere wereld bevindt en daarnaast zijn er ontzettend veel genres te kiezen in de boekenwereld. Tegenwoordig kun je op vele manieren lezen. De een leest liever een echt boek, de ander maakt gebruik van een e-book op een telefoon of e-reader en dan bestaan er ook nog eens luisterboeken. Het is maar net waar je van houdt.

Wat gebeurt er met je brein tijdens het lezen?

Tijdens het lezen train je als het ware je brein. Bijzonder want je brein maakt hierdoor ook nieuwe hersencellen aan en zorgt ervoor dat je brein minder snel verouderd dan wanneer je niet leest. De kans op dementie wordt ook hiermee verkleind. Daarnaast geeft het ontspannen gevoel en en positief effect op je stress niveau en krijg je er weer nieuwe energie van.

Je kunt beter slapen door het lezen van een boek

Door te lezen laat je je gedachten (piekeren) los en kom je tot rust van je dag. Ontspannen is belangrijk voor het slapen gaan en hiermee doe je ook direct afstand van alle elektronica om je heen. Daarnaast ben je ook even lekker weg van de realiteit en maakt uiteindelijk moe!

Het nut van boeken lezen

Taalontwikkeling door te lezen

Wist je dat je hierdoor ook meteen aan je taalontwikkeling werkt?. Daarom is het zo goed om kinderen van jongs af aan te laten lezen. Dit zorgt ook voor betere school prestaties. Onbewust steek je er dus heel veel van op!

Plezier!

Naast een ontspannend gevoel die je ervan krijgt, beleeft men ook veel plezier aan het lezen. Een goed boek leg je niet zo makkelijk weg en kijk je ernaar uit om het weer verder te lezen. Lekker op het strand of bij het zwembad, in huis, in je tuin of in bed voor het slapen gaan. Sommigen kunnen uren doorlezen! Zo houd ik van de boeken van Jojo Moyes.

Een gewoon boek

De kinderen van deze tijd zullen meer opgroeien met de digitale boeken. Vroeger bestond dit allemaal nog niet en las je ouderwets uit een gewoon boek. Boeken worden nog steeds onwijs veel verkocht en vele mensen willen (nog) niet over gaan op digitaal lezen wat heel begrijpelijk is!

Een e-book

Met je telefoon of een e-reader kun je e-books lezen. Geen boeken meer in huis maar alle boeken, digitaal, op een plaats. Handig is het wel! Daarnaast kun je met een e-reader de scherpte instellen en is de achtergrond van een e-reader net zoals een gewoon boek. Geen last van vermoeide ogen dus door een beeldschermpje.

Het nut van boeken lezen

Luisterboeken

Luisterboeken worden steeds vaker gebruikt, ze noemen het ook wel audiolezen. Vaak krijg je een rustige stem te horen, wat ook wel kalmerend werkt, en als je hier eenmaal aan gewend bent wil je vaak ook niets anders meer. Via mijn linkje kun je Storytel 30 dagen gratis uitproberen.

Lees jij veel en waar maak jij gebruik van om te lezen?


11 gedachten over “Wat is het nut van boeken lezen?”

  • Ik hou echt van boeken lezen. Vroeger ook al, toen deed ik het een tijd niet eigenlijk en nu weer wel. Mag het wel vaker doen. Het geeft inderdaad een ontspannend gevoel. Het is ook erg goed als je je brain traint. En dat de kans op dementie wordt verkleind is ook erg goed. Een nare ziekte is dat. En een grote voordeel is dat je er beter van kan slapen + de taalontwikkeling.

  • Wat een heerlijk blog artikel! Ik ben ook een echte boekenwurm en ben de liefde voor boeken nu aan het doorgeven aan mijn dochtertje. Ik ben nog niet echt bekend met Storytel maar ik ga er gelijk even naar kijken. Dankjewel voor de tip!

  • Ik las veel voor het slapen gaan maar sinds ik een leesbril heb haast niet meer. Ik vergeet de bril mee naar boven te nemen.

  • Ik ben ook gek op lezen. Het liefst wel de papieren versie, omdat ik van de schermpjes juist minder ontspan. We hebben ook een minibieb in onze tuin staan. Zo deel ik mijn liefde voor lezen graag!

  • Ik heb jaren boeken verslonden maar door de komst van mobieltjes is het helaas wel minder geworden, maar nog steeds is lezen één van mijn hobby’s en wil ik er dit jaar zeker weer meer tijd voor vrij maken.

  • Ik las heel veel, ik was echt een enorme boekenwurm. Mijn dochter heeft dat ook maar mijn zoons helaas niet. De laatste jaren heb ik amper kunnen lezen wat ik erg jammer vind. Ik mis het echt. Ik schrijf ook veel, dat doe ik nog wel maar door tijdsgebrek was het kiezen – het een of het ander. Ik lees trouwens gewoon op papier. Luisterboeken of e-books zijn totaal niet aan mij besteed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *