10 tips: geld besparen in 2022

10 tips: geld besparen in 2022

Ieder jaar kijk ik naar wat ik kan besparen en alles wat ik bespaar kan ik mooi wegleggen of juist iets extra’s van doen die maand. Ook vind ik het altijd leuk om anderen daarmee te helpen, dus waarom ook niet via mijn blog? 10 tips op geld te besparen in 2022.

1. Bekijk je abonnementen

Tegenwoordig hebben wij steeds meer abonnementen lopen, denk aan je telefoonabonnement, een Netflix account en zelfs je zorgverzekering! Wat heb jij er dit jaar allemaal van gebruikt? Ik zal je een voorbeeld geven, hier kun je namelijk geld op besparen.

Onlangs keek ik naar mijn telefoonabonnement. Heel fijn hoor maar waarom heb ik eigenlijk onbeperkt internet? Tot op heden werk ik nog steeds thuis dus maak ik gebruik van mijn Wifi, als ik op kantoor ben maak ik daar gebruik van Wifi en wanneer ik bij anderen ben zit ik ook op Wifi. Tijd om mijn abonnement hierop aan te passen! Hiermee kan ik weer wat geld besparen.

Dit heb ik ook gedaan met mijn televisie abonnement. Maak ik gebruik van al die zenders? Nee want ik kijk Netflix en weinig tv. Deze heb ik dus ook allemaal uitgezet. Hiermee heb ik samen met mijn telefoonabonnement € 23,- per maand bespaard.

Hoe pas je dit toe?

 • Schrijf al jouw abonnementen, lidmaatschappen, goede doelen, loterijen en ieder ander abonnement op een rijtje
 • Maak hiervan twee rijen, wat gebruik je veel en wat gebruik je weinig?
 • Maak ook twee rijen bij welk abonnement je eventueel iets zal kunnen aanpassen
 • Maak keuzes! Gebruik je het weinig? Afmelden! Kun je het op een goedkopere manier gebruiken? Doen!

2. Abonnementen delen

Deel je abonnement met iemand anders door het samen te betalen. Dit scheelt je de helft of zelfs meer. Denk aan Netflix, of Spotify waar je tegenwoordig een familie abonnement kunt aanschaffen of Videoland. Als die mogelijkheid er is maak er dan zeker gebruik van!

3. Zorgverzekering

Als ik kijk naar mijn zorgverzekering dan zijn er dingen in mijn extra pakketen waar ik geen gebruik van heb gemaakt. Zonde eigenlijk want ik betaal er wel iedere maand voor. Vergeet ook niet om zorgverzekeraars te vergelijken, zeker met de pakketen die jij wel misschien nodig hebt. Maak ook gebruik van een collectieve zorgverzekering via je werk of een andere organisatie. Dit scheelt je weer wat korting per maand.

Wat ik ook doe, is mijn eigen risico vooruit betalen. Zo kom ik nooit voor een enorm bedrag te staan die ik in een keer moet afbetalen en wat ik niet gebruik krijg ik dat jaar erop weer mooi terug!

4. De energie

Eerder heb ik tips gegeven over hoe je kunt besparen op je energie. Maak hier zeker gebruik van! Daarnaast hebben tegenwoordig bijna alle energieleveranciers tools om je verbruik in te zien. Nu de wintermaanden eraan komen kijk ik tot februari wat ik verbruik, gaat dit veel minder zijn door mijn bespaartips op energie zet ik mijn maandelijkse bedrag ook weer lekker omlaag.

5. De boodschappen

Weet je wat veel geld kost? Iedere dag je boodschappen doen! Dit hoor ik zo vaak en de kans dat je meer koopt dan nodig kost ontzettend veel geld. Maak een wekelijkse menulijst en een boodschappenlijst welke je onderscheid in:

 • Fruit en groente
 • Vlees
 • Zuivel
 • Bak producten
 • Producten in blik
 • Snacks
 • Toilet artikelen
 • Schoonmaakspullen

Om het makkelijker voor je te maken heb ik een printable hiervoor gemaakt welke je gratis mag uitprinten en gebruiken.

6. Verleidingen

Vaak zijn we geneigd om op het internet te scrollen en via online winkels wat te kopen. Natuurlijk snap ik dat jij jezelf wilt verwennen maar ook hier kun je meer op besparen. Denk bij het zien van het product: heb ik dit echt nodig? Kan dit later of kan ik ervoor sparen? Doe het en je zult merken dat je per maand veel meer overhoudt.

7. Maak gebruik van een spaarpot in huis

Heb jij weleens kleingeld op zak? Koop een spaarpot en spaar hier al je kleingeld in totdat die vol is! Bij de bank kun je al je munten inleveren en zo heb je toch weer wat extra spaargeld opgebouwd.

8. Wassen en drogen

De droger vreet ontzettend veel energie! Zelf gooi ik hier alleen mijn beddengoed, handdoeken en sokken in. Mijn kleding houd ik graag mooi en persoonlijk vind ik niet dat het mooi blijft door het in de droger te doen. De rest hang ik dus ook lekker op. Wist je dat wanneer je een dag- en nachtstroom hebt, het veel goedkoper is om in het weekend te wassen? Ook in de nachten overigens, maar goed dan laat ik geen was draaien voor eventuele brand gevaar terwijl ik slaap.

9. Vervoer

In plaats van de auto kun je gaan fietsen, een scootertje aanschaffen of met het OV reizen. Zeker nu de brandstofprijzen zo enorm zijn gestegen kun je hier makkelijk op besparen. Daarnaast is het ook nog eens duurzaam. Ik weet het, in de auto is het zo fijn en gaat het snel maar fietsen en in de buitenlucht zijn is ook nog eens heel erg gezond!

10. Een extra spaarbudget

Hier hou ik van! Een extra spaarbudget met een doel van € 500,- om in het jaar 2022 te sparen. Ik kan natuurlijk niet in ieders portemonnee kijken dus heb ik een laag bespaar budget aangehouden. Daar heb ik een lijstje voor gemaakt zodat jij dit zelf wekelijks opzij kunt zetten.


17 gedachten over “10 tips: geld besparen in 2022”

 • Leuk artikel zeg.
  Wij delen ook een paar abonnementen.
  We trachten goed op ons energieverbruik te letten door onder andere weinig de droogkast te gebruiken.
  Dat extra spaarbudget vind ik wel een leuke om te doen, zeg.
  Daar ga ik dit weekend wel even werk van maken.
  Op dit moment is mijn grootste spaarmethode het feit dat ik nu gestopt ben met roken.

 • Wat een leuk artikel en wat een goede tips!! Wij geven eigenlijk teveel geld uit aan boodschappen en eten bestellen. Daar proberen we nu echt mee te minderen en dat bespaart zoveeeeel! Voor onze dochter sparen we trouwens automatisch.

 • Vooral de tips van abonnementen spreken me erg aan. Zo deel ik mijn Netflix abonnement met mijn kinderen. Helaas heb ik daar zelf dan geen financieel voordeel van ; ) Maar goed, mijn kinderen wel. Tijdschrift abonnementen heb ik inmiddels allemaal wegbezuinigd. Die leen ik nu in de bieb.

 • Handige tips! Ik probeer nu niet te vaak boodschappen te doen en ik denk inderdaad dat dat behoorlijk wat geld scheelt. Zeker omdat ik altijd meer koop dan dat er op mijn lijstje staat…

 • Een extra spaarbudget ga ik volgend jaar doen. Altijd handig. Mij tv abonnement heb ik in 2020 al buiten gegooid. Hier alleen internet en Netflix. Kijk heel weinig tv.

 • Abonnementen bekijken en vergelijken is handig! Ook samen delen. Dat je je eigen risico betaald is ook handig trouwens. En de reclamefolder kan je gebruiken voor boodschappen. Bovendien zou ik ook wel een spaarpot willen net als een extra spaarbudget

 • Wat een leuke tips! Helaas lukt het mij absoluut niet om elke maand te sparen. Wat ik in plaats daarvan doe is bij de boodschappen koopzegels bestellen. Het kost een beetje meer, maar in de zomer kunnen we er leuke dingen van doen en in de (toch al dure) decembermaand is het een leuk extraatje voor leuke cadeautjes voor de kinderen.

 • Goede tips. Ik vind het OV alleen belachelijk duur. Dat motiveert mensen niet om met het ov te gaan, gemiste kans van de overheid.

 • Handige tips. Zelf doe ik ook aan banksparen: elke keer als ik mijn pinpas gebruik, dan spaar ik 10% van het bedrag dat ik moet betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *