Speekselklierontsteking en een dikke wang

Speekselklierontsteking en een dikke wang

Als je mij 1 week geleden zou vragen wat een speekselklierontsteking is dan had ik totaal niet geweten waar je het over had! Ik heb er nog nooit van gehoord, nooit geweten dat speekselkieren kanalen zijn die dus ontstoken kunnen raken. Tot afgelopen maandag, toen wist ik dus wat een speekselklierontsteking is!

Tandarts

Twee weken geleden heb ik een gaatje in mijn kies laten vullen. Dapper dat ik was heb ik hier zelfs nog een blog over geschreven met 10 tips tegen angst voor de tandarts. Het was goed gegaan! De volgende afspraak was bij de mondhygiënist, ik ben erg zuinig op mijn tanden en vind dit dan ook enorm belangrijk.

Wanneer dat klaar zou zijn was de bedoeling om een afspraak te maken voor het laten verwijderen van mijn verstandkies. Daarna zou ik eindelijk naar de orthodontist kunnen voor mooie rechte ondertanden!

De mondhygiënist

Afgelopen maandag was het zo ver! Ik had voor deze week twee afspraken staan omdat ik het namelijk met verdoving zal doen. Dit dempt mijn angst voor de pijn en zo maakte het voor mij ook een stuk makkelijker. Gelukkig was ik niet alleen en had ik een vriendin bij me. Ik vroeg de mondhygiënist of mijn eigen tandarts, alles zit in hetzelfde gebouw, mij kon verdoven. Mijn tandarts is een schat van een man en ik voel mij gewoon fijn bij hem en ook totaal niet (meer) angstig!

Zo gezegd zo gedaan, mijn tandarts kwam en verdoofde het eerste deel van mijn linkerkant. De tweede prik kwam en die voelde ik dus vrij goed! Het voelde alsof het vloeistof door mijn gezicht heen ging en het brandde. Hierdoor schrok ik en trok ik dus weg, wat eigenlijk best gevaarlijk kan zijn! Ik was goed verdoofd en nog angstig, de mondhygiënist kon aan de slag.

Schoonmaken gebit

De behandeling vond ik zelf echt niet fijn. Ik ben het niet gewend dat dit tegenwoordig met een apparaat gebeurt in plaats van een ouderwets haakje waarmee je tandsteen verwijderd wordt. Na de “korte” sessie stond ik op en mijn vriendin, die mee was, keek mij met geschrokken ogen aan! Ik voelde al dat er iets niet klopte. Ik keek in de spiegel en had een enorme dikke wang!

Dikke wang zo groot als een biljartbal

Geschrokken en in paniek!

Zoals de meeste mij wel kennen raak ik hiervan in paniek! Ik ben naar huis toe gegaan maar zat binnen 1 uur weer bij de tandarts omdat ik het niet vertrouwde. Er zijn röntgen foto’s gemaakt, waarop niets te zien was alleen de verdikking, en door middel van tikken werden de zenuwen van mijn kiezen getest. De linkerkant was inderdaad gevoeliger dus het meest waarschijnlijke zou een zenuwontsteking kunnen zijn en dat betekent een wortelkanaal behandeling! Ik had direct een afspraak voor de volgende dag en zou dan meer te weten komen.

Een wortelkanaal behandeling?

En dan komen we bij het volgende punt waar ik zo bang voor ben, grote ingrepen bij de tandarts. Nog nooit heb ik zoiets hoeven meemaken. Een gaatje vullen is voor mij de grootste ingreep die ik ooit heb gehad, terwijl het zo klein is!

Daar stond ik weer bij mijn vertrouwde tandarts te huilen! Wat was ik bang voor het nieuws dat ik zou horen. Wederom zijn er foto’s gemaakt en wat blijkt, de vulling zit ver van de zenuwen af. Het blijkt een speekselklierontsteking te zijn en ik moet direct aan de antibiotica!

Een speekselklierontsteking

Het klinkt gek maar ik was zo opgelucht dat het geen zenuwen waren die behandeld moesten worden! Maar hoe kom ik nou aan een speekselklierontsteking? Tijdens de behandeling bij de mondhygiëniste is er vuil in het speekselkanaal terecht gekomen. Op dat moment heb je een acute ontsteking en is de dikte van de wang ook wel begrijpelijk!

Mijn wang was zo dik als een biljartbal.. Het is nog steeds dik maak het slinkt langzaam en het is ontzettend blauw. De speekselklierontsteking is ontstaan in mijn kaakhoek.

Speekselklierontsteking en reuma

Wat ik niet wist, maar wat de tandarts mij wel vertellen kon, is dat mensen met reuma artritis hier dus veel gevoeliger voor zijn. Het puzzelstukje valt nu wel op zijn plaats, want al de hele week heb ik ontstoken gewrichten en voel ik mij niet lekker. Een afspraak voor een bloedonderzoek stond er al, alleen heb ik deze nu moeten afzeggen omdat er op dit moment een ontsteking is in dus mijn speekselklier.

Zelf vermoed ik dat dit acuut is ontstaan en niet iets chronisch is. Google is op dat moment je grootste vijand om op zoek te gaan naar verhalen, maar ik weet dat wanneer het terug blijft komen de ontstoken klier wel verwijderd kan worden. Het is dus op te lossen!

Antibiotica

Op dit moment slik in 3x per dag en dat voor 7 dagen lang, antibiotica. De ontsteking moet bestreden worden! Ik kan niet zo goed tegen antibiotica maar zal het toch moeten uitzitten. Mijn wang slikt heel langzaam maar ik hoop wel dat het binnen 2 weken helemaal genezen is. Niets is zo verschrikkelijk wanneer het zichtbaar is in je gezicht. En al helemaal niet voor mijn planningen aankomende weken met leuke samenwerkingen voor mijn Instagram. Maar goed, hier verzinnen we ook wel wat op!

Heb jij weleens een speekselklierontsteking gehad?


3 gedachten over “Speekselklierontsteking en een dikke wang”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *