10 tips tegen angst voor de tandarts

10 tips tegen angst voor de tandarts

Heel veel mensen hebben last van angst voor de tandarts. Ook ik ben hier één van, maar vind het verzorgen van mijn tanden en het bijhouden hiervan wel belangrijk. Doordat er zoveel mensen zijn met angst, gaan ze vaak niet meer naar de tandarts. Dit zorgt eigenlijk voor veel meer problemen!

1. Controle en mondhygiënist

Wanneer jij ieder half jaar op controle en minimaal 2x per jaar naar de mondhygiënist gaat dan voorkom je al heel veel problemen! Laten we ook het goed poetsen en flossen zeker niet vergeten. Wanneer jij dit netjes bijhoudt dan valt er vaak nog weinig te doen bij de tandarts. Mits dit om een medische redenen gaat, maar dat is een ander verhaal.

In dit artikel geef ik je graag 10 tips mee als jij angst hebt om naar de tandarts te gaan.

2. Geef het aan

Geef het altijd aan bij je tandarts dat je angst hebt, een tandarts houd hier rekening mee en vertelt precies wat hij of zij op dat moment gaat doen. Zo gebeurt er niets onverwachts en dit helpt jou mee in het proces.

3. Waar ben je precies bang voor?

Ga bij jezelf na waar jij precies bang voor bent? Gaat het om negatief nieuws, bijvoorbeeld een gaatje? Of ben je bang dat je pijn krijgt tijdens de controle? Als jij weet waar jij bang voor bent dan kun jij jezelf vragen gaan stellen.

Een gaatje? Wat gaat de tandarts hieraan doen, hoelang duurt de behandeling en onthoud dat je na de verdoving echt niets meer voelt.

4. Praat erover

Praat erover met je omgeving. Het is erg fijn als iemand je een luisterend oor aanbied en zeker als deze persoon in kwestie jou vertelt dat het allemaal goed komt. Op deze manier voel jij je niet alleen!

5. Neem iemand mee

Over niet alleen voelen gesproken, neem iemand mee! Waarschijnlijk is het wegens de corona regels niet mogelijk om iemand mee naar binnen te nemen, maar wel fijn als deze persoon buiten op jou wacht.

6. Kalmerend medicijn

Als de angst zo groot is, kun je wellicht een afspraak maken bij de dokter voor een kalmerend medicijn. Zelf ben ik een voorstander van homeopathische kalmeringsmiddelen die je gewoon in de winkel kunt kopen bij bijvoorbeeld Holland and Barrett.

7. Maak een wandeling

Maak, voordat je naar de tandarts toe gaat, een wandeling. Wandelen zorgt ervoor dat je bloeddruk verlaagd en het ontspant je! Wellicht ook een goed idee om tijdens het wachten in de wachtkamer te gaan wandelen en vragen aan de assistente op gebeld te worden wanneer jij aan de beurt bent!

8. Verdoven

Als je angst zo groot is voor de pijn, en dan heb ik het niet alleen over het behandelen van gaatjes, dan kun je altijd om een verdoving vragen. Ook als er bijvoorbeeld een stukje tand of tandsteen schoongemaakt moet worden. Ondanks een kleine ingreep van minimaal 5 minuten, kan dit voor jou juist in je voordeel werken.

9. Neem een stressbal mee!

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het werkt wel! Tijdens het liggen om de behandelstoel is het fijn als jij je ergens op kunt focussen.

10. Ga naar een angst tandarts

Ja zeker, die bestaan! Er zijn speciale angst tandartsen wat het voor jou misschien dragelijker maakt. Bijna iedere gemeente heeft wel een angst tandarts. Kijk hiervoor op Google en je vindt er vast snel eentje!


4 gedachten over “10 tips tegen angst voor de tandarts”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *