Het echte verhaal achter bloggen en influencer marketing

Het echte verhaal achter bloggen en influencer marketing

Het verhaal in dit artikel is gebaseerd op mijn ervaringen en die van mede- bloggers.

Hoe het begon

Voordat ik in 2018 begon met bloggen, heb ik er jarenlang over nagedacht. Als kind vond ik schrijven leuk om te doen. Ik kan mij nog herinneren dat ik al mijn schrijf bestanden opgeslagen had staan op een floppy. Voor degene die de floppy diskette niet kennen, een floppy is als een USB maar dan in een diskette formaat waar je dus de mogelijkheid had om al je bestanden in op te slaan. Of dit in deze huidige tijd nog steeds gebruikt wordt, lijkt mij onwaarschijnlijk. Maar wellicht is er nog steeds een generatie die hier geen afstand van kan nemen.

Met denken over het starten van een blog kwam ik natuurlijk niet verder. Ik las wel al veel blogs en fantaseerde hoe het zou zijn om een leuke blog te hebben waar ik al mijn gedachten, ideeën en ervaringen in kon opschrijven. In 2018 heb ik toch de stap genomen om via Jouw Web te gaan schrijven. Een makkelijke Content Management Systeem waarbij alles vooraf al was geïnstalleerd. Het design en de invulling van de website stond al klaar. Ik hoefde alleen maar wat kleine invoeringen aan te passen en ik kon starten met schrijven.

Ik schreef artikelen over bijvoorbeeld het kiezen van de juiste zorgverzekering, ik was hier een tijdje mee bezig en vond het belangrijk om mijn gedachten hierover te delen. Ook schreef ik artikelen over Utopia op televisie, dit omdat er een bekende in zat en ik het leuk vond om mijn mening hierover te delen. Vooral mijn DIY projecten vond ik leuk om te delen en vooral het stukje design, waar ik ooit mee begonnen ben en steeds beter werd. Printables waren niet meer weg te denken en mijn blog stond er vol mee.

Een nieuwe start in 2021

Begin 2021 vond ik dat het tijd werd om over te stappen naar nieuwe Content Management Systeem. WordPress is een open source content management systeem. Ik vind het een zeer fijne programma om mijn blog op te bouwen en te onderhouden. De mogelijkheden in WordPress zijn oneindig. In het begin heb ik er veel mee geworsteld, het installeren alleen al was best een gedoe. Op een forum vertelde iemand mij dat wanneer ik geen verstand van dit soort dingen zou hebben, het mij nooit zal lukken. Dat heeft die tegen de verkeerde gezegd. Ik zoek alles tot in de puntjes uit en hier is die dan! Mijn website www.faithly.nl

Waarom Faithly.nl? De naam Faithly staat voor vertrouwen en geloof. Mijn moeder heeft het altijd vaak gehad over deze naam en hoopt dat ik ooit mijn toekomstige dochter hiernaar vernoem. Dat zie ik zelf niet zo zitten, maar voor mijn website vind ik dit een prachtige naam! Eentje die bij mij en mijn familie past, eentje die ik graag uitspreek en eentje die ik graag hoor.

Het bloggen

Nu ik het achtergrond verhaal heb kunnen vertellen, ga ik graag over naar het echte verhaal achter bloggen. Naast mijn website ben ik ook actief op Social Media, Instagram, en ontvang daar regelmatig berichten van (nieuwe) volgers met de volgende vragen:

– Hoe kom ik aan gratis spullen voor mijn Instagram?
– Kan ik ook blogger/influencer worden voor gratis spullen?
– Ik hoef alleen gratis iets uit te kiezen, een foto te maken en te delen en dan ben ik ook een blogger/influencer?

Hier krijg ik dus echt kippenvel van! Bloggen doe je niet voor gratis spullen en bloggen doe je niet voor de fame!
Bloggen doe je omdat je dat leuk vind, bloggen doe je omdat je jouw input graag met de wereld wil delen, bloggen doe je omdat je soms diepgaande berichten wil delen en bloggen doe je met je hart- en ziel en vooral met passie. Het is een hobby die niet iedereen altijd begrijpt. Bloggen is je eigen online magazine. Als geld of gratis spullen verdienen je enige reden is om te gaan bloggen kan je het beter niet doen.

Bloggen is keihard werken

De eerste jaren steek je veel tijd in je blog en verwacht niet dat het je financieel iets oplevert. Ik heb dan ook nooit gedacht aan geld verdienen aan mijn blog. En als je bloggen serieus wil aanpakken dan kost dit ook veel tijd. Wat ook belangrijk is om te weten dat ik heel wat uren per week kwijt ben aan het bloggen, hier zit ook mijn Social Media bij inbegrepen. Instagram is voor mij een prachtig Social Media kanaal om mijn foto’s en video’s te delen. Vanuit Instagram heb ik dan ook heel veel bezoekers op mijn website die het oprecht leuk vinden om te lezen.

Content en blogpost

Voordat er content en een blogpost neergezet wordt, gaat er heel wat aan vooraf. Om dit in goede banen te begeleiden gebruik ik mijn eigen blogplanner. Voorheen was dit een notitieboekje, echter is time management een issue bij mij en had ik een betere planning nodig. Ik ben altijd aan het brainstormen. Dit doe ik bewust maar ook onbewust. Bloggen is een deel van mijn leven geworden en is nu zo geautomatiseerd dat het content al in mijn hoofd rondzwerft. Mijn ideeën schrijf ik dan ook op.

Dan komt het uitwerken van mijn ideeën. Wat wil ik laten zien en vooral, wat wil ik vertellen? Wat zijn de do’s en dont’s om te delen in mijn nieuwe blogpost en hoe zie ik dit voor mij. Ook deel ik mijn content op Instagram waar ik d.m.v. een goede foto en hashtags meer bereik krijg. Het doel is om te zorgen dat men mijn website leuk vind en dit met plezier leest.

Het plannen van mijn blogpost is ook niet onbelangrijk. Als blogger werk je vooruit en wil je dat alles vlekkeloos verloopt. Ook houd ik graag statistieken bij van mijn Social Media kanalen. Ik wil weten of er groei in zit. Het allerbelangrijkste, de views! Ik wil altijd weten waar mijn volgers vandaan komen en waar zoeken zij dan op?

Wat ik persoonlijk erg leuk vind is een Vision Board maken. Wat wil ik bereiken, hoe ziet mijn toekomstige blog eruit en waar wil ik over een bepaalde tijd staan? Hoe leuk is het om hier alvast mee te beginnen! Dit kun je doen door het te tekenen, plakken of er een geweldige DIY van te maken!

Het maken van een foto of filmpje

Wanneer ik een foto wil maken, welke ik graag wil delen, dan neemt dit 30 tot 60 minuten tijd in beslag. Voor mijn gevoel moet het perfect zijn en het blijft niet bij een foto maar meerdere. Totdat ik de perfecte heb en deze wil delen met mijn volgers. Filmpjes kunnen zomaar een paar uur duren. Als ik een stukje niet goed vind, dan gaat dit ook weer opnieuw. Mijn content is belangrijk en ik wil een indruk achterlaten.

Samenwerkingen

En dan nu over op het stukje “gratis spullen” waar ik dus enorme kippenvel van krijg! Niets is gratis, voor zowel het bedrijf niet als voor jezelf als blogger/influencer. De dag dat ik mijn eerste samenwerking kreeg aangeboden wist ik ook eigenlijk niet wat te doen. Maar goed ik ben gegroeid en kan je er heel veel over vertellen.

Een samenwerking of zoals sommige dit zeggen “gratis spullen” noem je een Barterdeal. Een barterdeal is een ruil, net zoals dit vroeger ging toen er nog geen geld bestond als betaalmiddel. Soms word ik betaald door middel van een Barterdeal. Het bedrijf geeft aan wat zij terug willen zien op je blog en/of Social Media en zij overleggen met je wel product je hiervoor ontvangt. Ik ga dan ook heel eerlijk zijn, voor een setje oorbellen doe ik dit niet. Mijn Instragam en blog hebben een waarde en mijn tijd ook. Als ik een samenwerking heb dan neemt dit tijd in beslag, denk aan een paar uur en soms zelfs tot 8 uur als er een filmpje bij komt kijken.

De waarde van het product moet ongeveer gelijk zijn aan het bedrag wat ik normaliter zal vragen voor een blogpost en content die ik op Instagram plaats. Ook moet het bij mij passen. Ik wijs soms ook weleens samenwerkingen af omdat het product totaal niet bij mij en mijn doelgroep past. Waarom zal ik iets gaan delen wat mij en mijn doelgroep geen plezier geeft. Dit geldt voor zowel barterdeals als betaalde deals.

Conclusie

Een blogger/influencer zijn doe je met passie en niet voor het geld of gratis spullen. Ik kan geen dag zonder mijn hobby en ik geniet er met volle teugen van. Wel vind ik het belangrijk om te delen. En na het schrijven van dit artikel heb ik mijn persoonlijke online magazine aangevuld met content waar ik plezier uit haal.


3 gedachten over “Het echte verhaal achter bloggen en influencer marketing”

  • Dit artikel is zo herkenbaar voor mij. Het startte al met de floppy disk. Ah dat waren de tijden. Ik had er dozen mee vol zitten.
    En dan je denkwijze of ‘waarom’ bloggen. Ik ben eveneens gestart met bloggen gewoon om dingen neer te pennen en te delen anderen. Heb nog geen enkel opzoekingswerk gedaan naar ‘geld verdienen’. Daar wacht ik liefst zo lang mogelijk mee. Ik ben al in de wolken als ik een view of een reactie krijg. Ik zal het al zeker niet doen om ergens gratis spullen te kunnen krijgen.
    En ja, bloggen is veel werk. Je steekt er uren in en het is belangrijk om vol te houden. En tot op heden geniet ik van elke minuut. Voor bepaalde artikelen in mijn rubriek ‘Spice up your mind’ ben ik al bijna 2 dagen bezig. Nu ook van van ’s ochtends tot ’s avond, maar informatie kijk ik na aan de hand van verschillende bronnen. En ja, ik ook zie de wereld nu door bloggers ogen. Bij alles wat ik zie stel ik me de vraag: kan ik hier iets over delen?
    Bedankt voor dit zeer herkenbare verhaal.

  • Wat een onwijs leuk en fijn artikel om te lezen. Ik ben trouwens ook verliefd op je blognaam. Ik kan mij goed voorstellen dat dit ook voor een dochtertje prachtig zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *