Drie interieur stijlen om heerlijk te ontspannen

Drie interieur stijlen om heerlijk te ontspannen

Na een lange dag is het heerlijk om thuis te ontspannen. Lekker op de bank ploffen met een kop thee of een boek, bijkletsen met het gezin of relaxed een film kijken. Een rustgevend interieur draagt bij aan de kalme sfeer in huis en helpt je bij het ontspannen.

Wil jij ook thuiskomen in een oase van rust? Met deze drie interieur stijlen creëer jij een kalme, ontspannen sfeer in je woning.

Wabi Sabi

‘Wabi’ staat voor eenvoud en bescheidenheid, ‘sabi’ betekent het vinden van schoonheid in vergankelijkheid. Samen betekenen de woorden het omarmen van imperfectie en het vinden van schoonheid in het onvolmaakte. Bij wabi sabi ligt de nadruk op natuurlijke materialen en een rustige, minimalistische vormgeving. Het verschil met veel andere interieur stijlen is dat juist het imperfecte gezien mag worden. Imperfectie is onderdeel van de natuur, net zoals een ongepolijste uitstraling en grillige vormen. Van een muur mag je dus best de onregelmatige voegen zien, je hoeft ze niet weg te pleisteren. Van een meubel mag je zien dat hij al een leven achter de rug heeft, en accessoires zoals een vaas of bloempot hoeven niet symmetrisch te zijn.

Het klinkt alsof wabi sabi een voor het oog druk en vermoeiend interieur is, maar juist door de strakke lijnen, minimalistische vormgeving en lichte kleuren heeft deze interieur stijl het een heel ontspannen sfeer.

Landelijk

In de landelijke woonstijl kom je veel natuurlijke materialen tegen, zoals riet, rotan, hout, steen en linnen. De kleuren zijn warm, de sfeer is gezellig en rustiek. Deze comfortabele woonstijl is geïnspireerd op het platteland- en boerenleven, en de verbinding met de natuur en het buitenleven is voelbaar. In de landelijke interieur stijl voelt (bijna) iedereen zich snel thuis.

Kleuren die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld crème, taupe en zand. Voor accenten of een nog warmere sfeer worden diepere aardetinten gebruikt, zoals roestbruin en oker. Meubelen mogen een doorleefd karakter hebben, accessoires zoals kussentjes en plaids zijn aaibaar zacht.

Scandinavisch

De Scandinavische woonstijl kenmerkt zich door minimalisme en ingetogenheid, en de stijl heeft een opgeruimde sfeer. Functionaliteit en eenvoud voeren de boventoon, de nadruk ligt op vorm, functie en comfort. Want hoewel het een minimalistische interieur stijl is, is het ook een comfortabele stijl. Comfort wordt bereikt met het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, linnen en katoen.

De kleuren zijn licht, niet alleen voor de muren, vloer en het plafond, maar ook voor de meubelen, door bijvoorbeeld de keuze voor licht hout. De (design)meubelen zijn strak en functioneel vormgegeven. Om te voorkomen dat het interieur te steriel overkomt, worden vaak aaibare en zachte accessoires toegevoegd, zoals kussentjes, een schapenvacht of een plaid. Ook kun je werken met een paar donkerdere aardetinten voor het aanbrengen van accenten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *