Alles wat je moet weten over de opleiding Social Work

Alles wat je moet weten over de opleiding Social Work

Sinds vorig jaar volg ik een HBO studie Social Work waarvan het meeste thuis en ik af en toe ook naar school moet komen. Ik ben iemand die zelfstandig werkt, zelf alles uitpluist en ik kan het dan ook goed combineren met mijn werk, website vrije tijd. In een wereld die vaak voor maatschappelijke uitdagingen staat, is de rol van een Social Worker steeds belangrijker geworden. Ik heb het altijd al in mij gehad om anderen te helpen en begeleiden. Eigenlijk zonde dat ik nooit eerder heb nagedacht over deze opleiding. Maar goed, het is nooit te laat! In dit blog artikel neem ik je mee over alles wat je moet weten over de opleiding Social Work.

Waarom zou je de opleiding Social Work volgen

Als jij het gevoel hebt je graag in te willen zetten voor een gezonde samenleving, bijvoorbeeld voor zieke mensen of problemen hebben (en dit kan van alles zijn) dan past deze opleiding perfect bij jou. Je kunt werken als maatschappelijk werker, in de verslavingszorg, als budgetbeheer, in een buurthuis en nog meer. Je werkt vooral met clienten die hulp nodig hebben voor een betere toekomst. De eerste 2 jaar leer je vooral de basis voor een beroep in de hulpverlende en dienstverlenende sector. In je 3e jaar kies je de richting waarin jij als professional wilt gaan werken. De opleiding is vrij pittig, althans pittig in je huiswerk opdrachten. Je bent niet binnen 1 uur klaar met een opdracht. Je moet er veel tijd in steken maar het is zeker de moeite waard omdat je ontzettend veel komt te weten!

Alles wat je moet weten over de opleiding Social Work

Social Work is een combinatie van verschillende opleidingen

Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV)
Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)
Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH).

  • Culturele en Maatschappelijke Vorming staat voor het leren naar mensen in een bepaald doelgroep te luisteren, te begeleiden en motiveren. Dit doe je bijvoorbeeld door activiteiten te organiseren.
  • Maatschappelijk Werk en Dienstverlening staat voor maatschappelijk werker, een casemanager, een advieur of zelfs het beginnen van je eigen praktijk. Je verleent als het ware maatschappelijke hulp in diverse sectoren. Denk aan een asielzoekerscentrum, de jeugdzorg of binnen de GGZ.
  • Sociaal Pedagogische Hulpverlening staat voor het begeleiden en ondersteunen van mensen met psychische problemen, een handicap of een ziekte waardoor ze niet zelfstandig de dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren.

Inhoud opleiding Social Work

Een voorbeeld van de aantal vakken die je krijgt tijdens de opleiding Social Work zijn onder andere: sociologie, recht en ethiek, psychologie, pedagogiek etc.. Hierdoor verbeter jij je gesprekstechnieken, ga je aan de slag met een SMART doelen en leer je precies hoe je bepaalde situaties aanpakt met diverse modules.

Alles wat je moet weten over de opleiding Social Work

Hoe moeilijk is de opleiding Social Work?

Ik vind de studie niet overdreven moeilijk, maar je moet er wel echt tijd in besteden. En weet ook dat je veel zelfstandig moet werken en soms in werkgroepen opdrachten moet doen. Wel is het zo dat je bij sommige methodes goed onderzoek moet doen en je studieboek goed moet doornemen. Als je het eenmaal onder de knie hebt dan is het maken van je huiswerk niet zo moeilijk meer. Het is een zeer goede opleiding waarna je alle kanten mee op kunt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *