Welke medische testen heb je nodig op 35 jarige leeftijd?

Welke medische testen heb je nodig op 35 jarige leeftijd?

Ouder worden vind ik geen probleem, alleen de getallen beangstigen mij weleens! Nog even en ook ik ben dan 35! Op naar de 40 zul je zeggen, maar goed daar zijn we nog niet en daar wil ik ook nog niet aan denken! Toch is het belangrijk om op je 35ste na te denken over de preventieve gezondheidszorg en ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van alle noodzakelijke medischie testen. Dit soort testen kunnen namelijk helpen om mogelijke gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen, waardoor een snelle behandeling en betere resultaten mogelijk zijn.

Jaarlijks onderzoek

Allereerst is het belangrijk om jaarlijks een lichamelijk onderzoek in te plannen bij de huisarts. Tijdens dit bezoek zal je huisarts je vitale functies, zoals je bloeddruk en hartslag, opnemen en een algemeen lichamelijk onderzoek uitvoeren. Ze zullen ook je medische geschiedenis bekijken en vragen stellen over eventuele symptomen of zorgen die je misschien hebt.

Naast de jaarlijkse lichamelijk onderzoek, zijn er verschillende andere medische tests die worden aanbevolen voor personen van 35 jaar of ouder. Deze omvatten:

  • Bloedonderzoek: deze tests kunnen verschillende dingen controleren, zoals bloedarmoede, diabetes en hoog cholesterol. Je arts kan ook je schildklierfunctie en lever- en nierfunctie controleren.
  • Uitstrijkjes van de baarmoeder: Na je 30ste ontvang je al de eerste oproep voor een pap uitstrijkje. Ook op je 35ste is dit belangrijk om nog eens extra na te laten kijken. Deze test wordt gebruikt om baarmoederhalskanker en eventuele veranderingen in cellen op te sporen.
  • Mammogram: Vrouwen ouder dan 35 jaar moeten om de twee tot drie jaar een mammogram krijgen. Mammogrammen kunnen borstkanker vroegtijdig opsporen, wanneer het het meest behandelbaar is.
  • Screening op darmkanker: Vanaf de leeftijd van 45 jaar zouden mannen en vrouwen moeten beginnen met screening op darmkanker. Er zijn verschillende mogelijkheden voor screening op darmkanker, zoals een coloscopie of een ontlastingsonderzoek.
  • Huidkankerscreening: Hhet is belangrijk om regelmatig huidkankerscreening te ondergaan, vooral als je in het verleden in de zon bent geweest of als iemand in de familie huidkanker heeft gehad.
  • Cholesterol controle: een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor hartaandoeningen, dus het is belangrijk om je cholesterol regelmatig te laten controleren. Je huisarts kan ook je triglyceriden (vetvoorraad) controleren, een soort vet dat in je bloed wordt aangetroffen.
  • Bloeddruk controle: Hoge bloeddruk is een andere risicofactor voor hartaandoeningen, dus het is belangrijk om je bloeddruk regelmatig te laten controleren.
  • Oogonderzoek: regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om te controleren op eventuele visusveranderingen en om oogziekten zoals glaucoom en cataract op te sporen.
  • Tandheelkundig onderzoek: Regelmatige tandheelkundige onderzoeken zijn belangrijk om tandbederf, tandvleesaandoeningen en mondkanker op te sporen en te voorkomen.
Welke medische testen heb je nodig op 35 jarige leeftijd?

Ook dit is belangrijk!

Naast deze aanbevolen tests kan de huisarts ook andere tests doen op basis van je gezondheidsbehoeften en risicofactoren. Als je bijvoorbeeld een familiegeschiedenis van een bepaalde ziekte hebt, kan de huisarts aanvullende screenings of genetische tests aanbevelen.

Keuzes in je leefstijl

Het is ook belangrijk om gezonde leefstijl keuzes te maken, zoals een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en niet roken om de ontwikkeling van chronische ziekten te helpen voorkomen en je gezondheid te verbeteren.

Het is belangrijk te weten dat zulke test puur test zijn voor een controle voor jezelf. Je kunt dit altijd met je huisarts bespreken en eventueel overleggen welke onderzoeken nu echt belangrijk voor jou zijn. Sowieso zijn regelmatige controles en screenings belangrijk om een ​​goede gezondheid te behouden en mogelijke problemen in een vroeg stadium op te lossen. Door op de hoogte te blijven van je gezondheid en je aan deze aanbevelingen te houden, geef je jezelf de beste kans op een lang en gezond leven.

Mijn onderzoeken

Omdat ik nogal laks ben en vaak genoeg gewaarschuwd word door mijn omgeving, met name mijn moeder, is het heel belangrijk voor mij om hiervoor een afspraak te maken bij de huisarts. Toen mijn moeder 36 jaar was, kwam ze erachter een hartaandoening te hebben en haar hele leven al een gaatje in haar hart te hebben zitten. Dit blijkt 50% erfelijk te zijn en voor mij op mijn leeftijd enorm belangrijk om dit na te kijken. Ook was zij al jong gediagnoseerd met kanker cellen in de baarmoeder op hele jonge leeftijd (28/29). Gelukkig waren zij hier op tijd bij en hebben deze kunnen verwijderen. Helaas is er nu wederom twee keer het humaan papillomavirus (HPV) virus geconstateerd. Extra redenen dus om dit ook weer na te laten kijken!

Doe jij jaarlijkse test om te weten hoe het ervoor staat met je gezondheid?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *