Na ontvangst van een proefpakket vast aan een abonnement? Dit kun je eraan doen!

Na ontvangst van een proefpakket vast aan een abonnement? Dit kun je eraan doen!

Met mij hebben vast nog vele anderen dit een keer meegemaakt. Je ziet online een gratis product of proefpakket en vervolgens ligt een paar weken later een rekening op de deurmat. Nergens maar dan ook nergens heb je iets zien staan over vervolgzendingen laat staan een betaald abonnement. Het kan best intimiderend overkomen en vaak weten mensen zich totaal geen raad. Geen zorgen, uit ervaring kan ik je vertellen dat je hier ook weer vanaf kunt komen en wat je eraan kunt doen.

Proefpakketen

Een gratis proefpakket is altijd leuk! Met regelmaat kijk ik weleens op diverse websites of zie ik hierover iets voorbij komen. Ondertussen weet ik wel welke bedrijven betrouwbaar zijn en slechts eenmalig iets toesturen en je dan ook nergens aan vast zit. Royal Canin heeft bijvoorbeeld een puppy en/of kitten pakket die volledig gratis is zonder vervolgzendingen. Maar ook Libresse of een vogelpakket van Natuurmonumenten. Helaas zijn er nog steeds bedrijven die iets gratis aanbieden (proefpakketten) en ervoor zorgen dat jij via een slinkse wijze vast zit aan een abonnement.

Mogen bedrijven vervolgzendingen toe sturen?

Voor bedrijven is het toegestaan om abonnementen aan te bieden, mits dit duidelijk vermeldt staat voor de consument. Nadat een consument hiermee akkoord gaat, mag een bedrijf vervolgzendingen toesturen. Nogmaals, het moet dus duidelijk zijn voor de consument! Zelfs tijdens het bestellen (bestelknop) moet dit duidelijk aangegeven zijn. Dit doen bedrijven om zichzelf (extra) te beschermen en dat een klant niets over het hoofd gezien heeft. Er zijn dus strenge regels aan verbonden.

Wat niet mag is de informatie over een abonnement en vervolgpakketten, verstoppen in kleine letters of het zo onduidelijk maken dat het voor een consument gewoonweg niet zichtbaar en duidelijk is dat er een abonnement aan vast zit. Dit zal dan betekenen dat je ongewenst vervolgpakketten en rekeningen gaat ontvangen, iets waar je eigenlijk helemaal niet mee akkoord bent gegaan omdat je nergens iets hebt zien staan dat dit wel het geval is.

Wat kun je hieraan doen?

Wanneer je toch te maken hebt met ongewenste vervolgzendingen en facturen dan kun je hier uiteraard tegenin gaan! De eerste stap is de wettelijk bedenktijd die in Nederland gehanteerd wordt. Een consument heeft namelijk 14 dagen bedenktijd en hiermee maak je de koop dus ongedaan. Dit noemen ze ook wel het herroepingsrecht. Mocht je meer informatie willen over het herroepingsrecht dan kun je dat vinden in het Burgerlijk Wetboek Boek 6, Artikel 230o.

Als de 14 dagen bedenktijd al voorbij zijn dan heb je de mogelijkheid om de verkoper een bericht te sturen en aan te geven dat je de overeenkomst wil vernietigen omdat je nooit toestemming hebt gegeven voor vervolgzendingen en dit ook nergens duidelijk hebt zien staan. Dit kan je aangeven via een brief die de consumentenbond al voor jou heeft opgesteld en kunt downloaden via de website van de consumentenbond. Ook hebben zij een mooi overzicht staan op de website in welke gevallen je dus ook echt niet hoeft te betalen.

Bij welke bedrijven moet je absoluut geen proefpakket bestellen?

Nu heb ik ook uitgezocht bij welke bedrijven je absoluut geen proefpakket moet bestellen. Omdat dit juist de bedrijven zijn die kleine lettertjes hebben en waar het gewoonweg niet duidelijk is dat je na het ontvangen van een proefpakket, vast zit aan een abonnement waar jij dus helemaal niets vanaf weet. Echter deel ik deze niet hier, omdat ook ik dan wellicht problemen kan krijgen met het benoemen van deze bedrijven. Je kunt dit wel zelf nagaan door via te Google te zoeken op “ongewenst abonnement proefpakket”.

Tips voor het bestellen van een proefpakket

  • Kijk altijd of er duidelijk staat vermeldt of er wel of geen abonnement aan vast zit.
  • Check ook de kleine lettertjes, zodat je zeker weet dat het proefpakket echt gratis is.
  • Zoek via Google naar het bedrijf en op de zoekwoorden proefpakket, zodat je zeker weet dat je niet de mist in gaat.


5 gedachten over “Na ontvangst van een proefpakket vast aan een abonnement? Dit kun je eraan doen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *