Dit is het verschil tussen een veganist en een vegetariër

Dit is het verschil tussen een veganist en een vegetariër

Met veel liefde schrijf ik over duurzaamheid en deze liefde zit ‘m vooral bij onze dieren. Zelf eet ik bijna geen vlees meer. Maar dat maakt mij nog geen vegetariër maar een flexitariër. Daarnaast zijn er ook nog veganisten. Een veganist eten helemaal geen dierlijke producten zoals eieren en honing. Wat is nu het verschil tussen een veganist en een vegetariër?

Zijn wij mensen vleeseters?

Van nature is een mens een vleeseters en hebben het ook helemaal niet nodig. Dit is ooit begonnen bij mensen en hierdoor zijn wij ook gaan evolueren. Gek om te weten dat vlees heeft gezorgd voor een evolutie bij de mens. Dit is al een van redenen waarom iemand een veganist of een vegetariër is. Maar toch zit er een verschil tussen deze twee.

Een vegetariër

Een vegetariër is heel simpel, iemand die plantaardige voedsel eet. Geen vlees van een gedood dier, geen vis of Filet Americain. Een vegetariër kan hier verschillende redenen voor hebben. De een eet liever gewoon geen dieren, de ander kan dit doen om af te vallen maar dit kan ook te maken hebben met gezondheidsredenen. Daarnaast is het meeste vlees bewerkt, krijg je van vlees daadwerkelijk binnen wat je denkt nodig te hebben of is dit vooral stoffen die schadelijk zijn voor de mens? Dit leg ik je later uit in dit artikel.

Een veganist

Een veganist eet helemaal geen dierlijke producten. Naast geen vlees eten betekent dit ook dat er geen eieren, kaas, honing en zuivel wordt gegeten. Het gaat nog verder, producten met E-nummers ,waaruit blijkt dat het van dieren komt, worden ook niet gegeten. Denk hierbij ook aan schoenen die gemaakt zijn van leer of schapenwol worden niet gedragen.

Omnivoren

Wij mensen zijn omnivoren, oftewel een alleseter. Dit betekent niet wat wij alle voedsel ook daadwerkelijk nodig hebben zoals vlees. Vaak wordt er gezegd dat wij mensen vlees nodig hebben omdat de voedingstoffen die zich in vlees bevinden snel opnemen in het lichaam. Geen vlees eten zorgt er namelijk voor dat je bloeddruk verlaagd en de kans op hart- en vaatziekten worden verkleind. Daarnaast zijn er veel vleesvervangers waar deze voedingsstoffen ook in zijn verwerkt.

Waar kan je dan wel belangrijke stoffen vandaag halen?

Allereerst kun je natuurlijk een tal van vitamine potjes aanschaffen in de winkel of online! Tegenwoordig heb je ook vitamine drankjes en naar mijn mening zal ieder mens hier gebruik van moeten maken ongeacht of je nu wel of geen vlees eet.

Ook zijn er diverse plantaardige producten waar belangrijke vitamines in zitten zoals:

  • Groente
  • Brood (afhankelijk van het soort brood voor veganisten)
  • Graanproducten
  • Sojaproducten
  • Noten
  • Vruchten
  • Eieren (alleen voor vegetariërs)

Ook zijn er online winkels waar je heerlijk vegan kunt shoppen en zijn er tal van heerlijke recepten te vinden zoals lekkere vegan curry recepten.

Een flexitariër

Een flexitariër is iemand die niet elke dag vlees eet en wanneer een flexitariër vlees eet zal dit mager en onbewerkt vlees zijn. Wel heb ik periodes gehad dat ik maanden geen vlees meer eet. Het is een keuze die je maakt en/of een balans die je hierin vindt. Mijn ervaring is wel dat ik mij stukken beter voelde door meer plantaardig te gaan eten, extra vitamines in te nemen en geen vlees te eten. Hetzelfde als je stopt met het nuttigen van suikers. Je lichaam doet het er echt veel beter op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *