Een handig schema voor de grote voorjaarsschoonmaak

Een handig schema voor de grote voorjaarsschoonmaak

Wanneer de zon weer lekker gaat schijnen, de lucht warmer aan voelt en ik weer in de tuin kan zitten krijg ik ook meteen de kriebels voor een grote voorjaarsschoonmaak. Alles gaat aan kant en ik kan hier echt van genieten!

Zelf werk ik met schema’s omdat dat voor mij beter werkt. Anders word ik chaotisch en doe ik alles door elkaar heen en aan het einde van de dag ben ik nog niet klaar. Voor dit blog artikel heb ik weer leuke schema’s gemaakt die je gratis kunt downloaden.

Eerst alle benodigdheden aanschaffen

Natuurlijk heb ik wel het meeste in huis, maar het is niet de bedoeling dat dit op raakt en ik tijdens mijn standaard schoonmaak bezigheden niets meer heb. Dus voor de grote voorjaarsschoonmaak haal ik alles opnieuw in huis. Alle benodigdheden heb ik in het lijstje verwerkt. Maar om toch even te benoemen wat echt niet vergeten mag worden zijn, schuurponsjes, plumeau, microvezeldoekjes, raamdoekjes en wondersponsen. Als je de wonderspons nog niet kent, adviseer ik je deze uit te proberen want ze zijn echt geweldig!

Alles opruimen

Per ruimte in huis kijk ik wat ik kan opruimen. Voor iedere ruimte zorg ik voor een doos of vuilniszak. Zelf heb ik een hekel aan teveel spullen in huis, teveel accessoires hebben staan of kasten vol met zooi. Ik kan er gewoonweg niet tegen en krijg er de kriebels van. Toch heb ik altijd wel weer wat weg te gooien. Meestal maak ik hier iemand blij mee via een Facebook weggeef groep. Maar je kunt natuurlijk ook de kringloop bellen of het grofvuil.

Stof afnemen op plekken waar je minder vaak komt

Eerst alle stof eraf van de plekken waar je minder vaak komt. Denk aan bovenop de kasten, de deurranden, alles wat ook maar hoog is en een rand, hoek of een plek is waar je minder vaak komt. Hierdoor is alle stof van bovenaf lekker weggewerkt en ervaar je hier geen last meer van tijdens het schoonmaken.

Werk ruimte per ruimte af

Waarom zeg ik dit, omdat je anders totaal geen overzicht heb als je van de keuken tussen het schoonmaken door weer naar de slaapkamer toe gaat. Zelf start ik altijd in de keuken. Ik haal alle kasten leeg, kijk wat weg kan of wat ik niet meer gebruik en maak de kasten grondig schoon. De koelkast wordt volledig opgeruimd, alles wat weg kan gelijk weggooien, ik schuif het fornuis opzij en zorg ervoor dat ik geen enkel plekje vergeet. Na de grote schoonmaak in de ruimte maak ik de ramen schoon, daarna grondig stofzuigen en dan de de dweil eroverheen. Zo kan ik iedere ruimte weer van mijn lijstje afstrepen.

Handige tip voor de tegels

Bij mijn voegen tussen de tegels zul je nooit vuiligheid zien. Misschien is het ook een soort tik van mij maar dit houd ik altijd bij. Tegenwoordig heb je elektrische voegenborstels, zorg ervoor dat je de tegels en voegen inspuit met schoonmaakmiddel, laat dit even intrekken en ga aan de met de elektrische voegenborstel. Mocht je dit niet in huis hebben dan volstaat een tandenborstel (nieuwe ongebruikte natuurlijk en die gooi je daarna direct weer weg!) of een schuursponsje ook.

Alles in de wasmachine!

Dekens, kussens en mijn beddengoed gaan iedere week in de wasmachine. Maar bijvoorbeeld gordijnen is iets wat je niet snel wekelijks doet. De gordijnen, of vitrage, kun je na het wassen direct nat ophangen. Hierdoor droogt het mooi op, komen er geen kreukels in en komt er een heerlijke geur vrij in je huis. Ondanks ik mijn woondekens en beddengoed in de droger kan gooien, vind ik het ook weleens fijn om op te hangen. Ik ben gek op heerlijke gewassen geuren!

Duurzame schoonmaakmiddelen

Als het kan, maak ik gebruik van duurzame schoonmaakmiddelen. Bijvoorbeeld Marcel’s Greensoap is bij de Albert Heijn te koop maar ook het merk Seepje kun je daar in de schappen vinden. Natuurlijk is dit helemaal aan jou, gewoon een tip dat het mogelijk is.

Je kunt de schema voor de voorjaarsschoonmaak hieronder gratis downloaden.

Heb jij nog schoonmaaktips of wat doe jij tijdens de grote voorjaarsschoonmaak? Laat het hieronder in een reactie weten.


9 gedachten over “Een handig schema voor de grote voorjaarsschoonmaak”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *