Mijn grote tuinverbouwing

Mijn grote tuinverbouwing

In mijn blog lees je alles over mijn grote tuinverbouwing. De tuin is nog niet af maar het einde is in zicht. Wat hier allemaal aan vooraf is gegaan, is iets wat je standaard tegen komt in een tuin. Veel lees plezier!

Een nieuwe woning!

Vorig jaar september stapte ik mijn nieuwe woning binnen. Een eengezinswoning gebouwd in de jaren 50, welke een uniek design en sfeertje weergeeft, alles van binnen mooi opgeknapt, nieuwe (kunststof) kozijnen erin, alle muren waren gestukt en de vloer was netjes geëgaliseerd. Als je jarenlang in een flatje hebt gewoond en je stapt eindelijk een groot mensenhuis binnen, dan voel je je bevrijd! De dag dat ik mijn sleutels in ontvangst mocht nemen was ik natuurlijk hartstikke blij. Ik kon aan de slag en gaan genieten.

De tuin

Er was echter een klein probleem en dat was de tuin. Voor ik hier kwam wonen, woonde er een oudere man van in de 90. Je kunt je voorstellen dat onderhoud, op deze leeftijd, niet meer te doen is en ik snap dan ook volledig dat de tuin een beetje was verwaarloosd. Mijn tuin is redelijk groot en dan met name in de breedte. Ook is het een hoekwoning, dus je kunt je voorstellen dat een tuin in deze oppervlakte er anders uit ziet dan de tuinen die tussen de huizen hier in staan.

Een foto van Google Streetview

Als ik vanuit mijn raam de tuin in keek, zag je tegenover een schutting welke al aan het wegrotten was en de rest was omringt met heggen. Ik vind heel veel mooi, maar heggen vind ik dus echt verschrikkelijk! Ook hebben er twee grote oude bomen (rond de 100 jaar oud) gestaan. Eentje in de voortuin bij de oprit en eentje in de tuin zelf. Dat een boom heel veel schade aan kan richten, dat wist ik niet. Hier kom ik dan zo ook op terug!

Heggen en schuttingen eruit!

Tijdens het aannemen van de woning heb ik aangegeven dat er wel wat gewerkt mag worden in de tuin. De schuttingen wilde ik eruit hebben, de heggen al helemaal en ook de boomstronken moesten verwijderd worden. Ik heb ook aangegeven dat er wellicht wortels onder de grond zullen zitten en deze weggevreesd moeten worden. Anders is het plaatsen van schuttingen en tegels een heel groot probleem.

Een paar dagen later werd dit dan ook gedaan. Ik had nu veel beter zicht op de tuin en wat er gedaan moest worden. Echter was er nog niet gevreesd. De boomstronken waren verwijderd maar er staken overal hele dikke wortels uit. Ik heb hier dan ook maanden achteraan gezeten en pas in januari van dit jaar gingen ze aan de slag.

Ik zag al meteen dat dit niet goed ging. Ze vreesde maar op een plekje. Van een hele oude boom moet je weten dat er net zoveel hout onder de grond zit als dat erboven heeft gezeten en zeker bij een boom die niet alleen oud was maar ook 1,5 meter breed!

Maanden van strijd

Ik heb maandenlang in een strijd gezeten om dit werk alsnog goed uit te laten voeren. Ondertussen ben ik zelf gaan graven en kwam ik steeds meer plekken tegen waar al de wortels zich bevonden en dit was echt geen grap. Het was eigenlijk verschrikkelijk! Ik heb zelfs 2 aannemers laten komen, welke schuttingen kunnen plaatsen, om de grond te checken en zelfs zij gaven beiden aan dat schuttingen plaatsen op deze manier echt onmogelijk zou zijn. Zelfs boren ging niet lukken, want die zou letterlijk ter plekke afbreken.

Hoe vaak ik wel niet gebeld heb, hoe vaak ik wel geen brieven heb geschreven. Na maanden kwam dan eindelijk een oplossing! Er zou een aannemer zijn ingehuurd om de wortels te verwijderen met een graafmachine. Het kon ook echt niet anders.

Aannemer en zijn graafmachine

In mei van dit jaar waren ze er dan eindelijk. Het begon al lekker weer te worden dus het was ook wel tijd zodat ik eindelijk nieuwe stappen kon gaan ondernemen. Wat er uit de grond is gekomen, is gewoon schrikbarend! Ik wist dat het veel zal zijn, maar dat het zoveel, zo groot en zoveel werk was, daar had ik mij zelfs op verkeken! Hele grote stronken kwamen uit de grond en niet eentje maar tientallen! Het zat door mijn hele tuin heen en zelfs de poort is opengebroken om de wortels eruit te kunnen krijgen. Zelfs de eigenaar van het aannemersbedrijf kwam kijken en gaf aan dit nog nooit meegemaakt te hebben! Deze klus zullen ze niet zo snel meer vergeten. Ze zijn een hele dag bezig geweest, maar het resultaat was geweldig!

Schuttingen plaatsen

Eindelijk kon ik dan mijn schuttingen uitkiezen en deze laten plaatsen. Ook hier is nog veel gedoe mee geweest. Tijdens het bestellen en lang wachten op mijn schuttingen bleek het bedrijf, waar ik mijn schuttingen had besteld, de verkeerde te hebben besteld welke dus ook heel slecht leverbaar was. Hier heb ik samen met mijn moeder direct actie op ondernomen waardoor ik diezelfde week nog mijn schuttingen had en deze kon laten plaatsen. Al met al, en wat stressvolle weken, staan mijn schuttingen er eindelijk en ze zijn prachtig mooi en ik ben er ontzettend blij mee!

De volgende stap!

In mei heb ik hele mooie grote antracieten tegels mogen ophalen van 60×60 cm. Omdat ik dit nooit zal gaan redden in mijn tuin hebben meerdere mensen mij op het idee gebracht om dit te laten combineren met waaltjes. Ik heb gratis waaltjes in de buurt gevonden en dit laten bezorgen door een grote vrachtauto. Het ophalen met de auto en een vriendin heb ik zelf wel geprobeerd, maar na 2 rondjes waren wij al bekaf!

Vergeet niet dat alle vuil die je trouwens uit de tuin haalt, zo ook oude tegels, ook kwijt moet. Het beste kun je hiervoor een vuilcontainer huren.

In de weken erna heb ik de waaltjes verplaats naar de poort omdat er vandaag zand geleverd moest worden. En het is (bijna) gelukt! Het zand is geleverd en morgen kan de hovenier eindelijk aan de slag in mijn tuin.

Tot slot

Zoals je ook op de foto’s ziet is mijn tuin een heel groot project. Al met al krijg ik er iets prachtigs moois voor terug en kan ik dadelijk heerlijk gaan genieten in mijn tuin. Waar ik vooral naar uitkijk is het indelen van mijn tuin en het decoreren ervan. Het waren stressvolle maanden, maar het einde is in zicht. In mijn volgende blog zien jullie dan ook eindelijk mijn tuin welke af en ingericht is.

Zonder de hulp van mijn moeder, stiefvader en oma was mij dit ook nooit gelukt en ik ben hen hier dan ook ontzettend dankbaar voor!


10 gedachten over “Mijn grote tuinverbouwing”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *