Maak je eigen Tie Dye T-shirt

Maak je eigen Tie Dye T-shirt

Iemand wees mij erop dat Tie Dye echt iets voor mij is en ik zeker een keer moet uitproberen. Dat bleef natuurlijk in mijn hoofd hangen en kwam bij toeval een Tie Dye setje tegen bij de Zeeman welke ik direct heb aangeschaft! In mijn blog lees je alles over Tie Dye!

Wat is Tie Dye?

Tie Dye is een unieke manier waarmee je kleding (textiel) kunt verven en kunt voorzien van een patroon. Patronen zijn dan ook op verschillende manieren te maken. Je kunt het textiel of de kledingstukken aan elkaar binden op diverse manieren om het vervolgens te kleuren met textielverf. Een ouderwets woord voor Tie Dye is batikken. Wist je dat je de Tie Dye techniek ook kunt toepassen op meubels en vloerkleden?

Het ontstaan van Tie Dye

De Tie Dye techniek oftewel de batiktechniek is echt al 1000 jaar oud! Als je terug gaat in de geschiedenis van Indonesië dan zie je dat deze techniek daar al jaren word gebruikt. In de jaren 20 werd het batikken een moderage op kleding, in de jaren 60 zie je dit ook veel terug. De jaren 90 was een tijd van veel kleur en vintage (als we er nu op terug kijken). Je ziet ook dat de mode veel terugblikt op de jaren 90. Tie Dye is daar een onderdeel van.

Hoe maak je een Tie Dye patroon

Een Tie dye patroon is heel makkelijk en op verschillende manieren te maken. Kort samengevat kun je door middel van elatiekjes of touw het stof of kleding vast binnen zodat er verschillende patronen en vormen onstaan. Zelf vind ik persoonlijk het spiraalpatroon het leukste effect hebben. Dit doe je door het midden van het T-shirt vast te maken en het T-shirt te draaien tot een circel. Elastiekjes gebruik je om het T-shirt stevig vast te binden.

Wat heb je hiervoor nodig?

Zelf heb ik het, vermoedelijk, op een hele makkelijke manier gedaan door een pakket te kopen en alle inhoud hiervan te gebruiken. In het pakket zaten 3 kleuren verf (het flesje moest ik mengen met water), handschoenen en elastieken. Ik heb gebruik gemaakt van een vuilniszak om het verf niet te laten lekken op mijn tafel en vershoudfolie op het na het verven in te pakken. Na 1 uur heb ik het T-shirt in de wasmachine gedaan. De kleuren zijn hiermee wel vervaagd. Maar het resultaat is wel geweldig!

Het echte werk!

 • Een T-shirt
 • Textiel verf
 • Eventueel lege spuit flesjes voor je verf
 • Vuilniszak
 • Elastiekjes
 • Handschoenen
 • Vershoudfolie
 • Water
 • Zout (hierdoor hecht de textielverf veel beter!)
 1. Vul de emmer met zout en water, denk aan 300 gram zout.
 2. Laat het T-shirt 1 uur in het water en stop ‘m daarna even in de centrifigruze zodat het T-shirt vochtig en niet meer doorweekt is.
 3. Kies je patroon en bind het T-shirt vast met elastiekjes.
 4. Hoeveel verf en kleuren je gebruikt is helemaal aan jou, wees creatief!
 5. Pak het T-shirt in met vershoudfolie
 6. Wacht minimaal 1 uur met het intrekken van de verf, hoe langer je wacht hoe beter het resultaat!
 7. Was je T-shirt uit met de hand.

Tips

Het advies is om het T-shirt de eerste paar keren met de hand te wassen, of apart in de wasmachine met een kleurendoekje. Dit zodat je na een paar wasbeurten zeker ben dat er geen textielverf op je gewone kleding terecht komen.

Einresultaat!

Ik ben echt enorm blij met het eindresultaat. In mijn volgende project wil ik lichte pastelkleuren gebruiken, denk aan roze, geel en lila. Dit zal ik dan doen op een leuke sweater en een paar handdoeken. Heb jij weleens gebruik gemaakt van deze techniek?


10 gedachten over “Maak je eigen Tie Dye T-shirt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *