Slim boodschappen doen: zo bespaar je elke week flink geld

Slim boodschappen doen: zo bespaar je elke week flink geld

De prijzen in de supermarkt blijven maar stijgen en de kassabon is tegenwoordig schrikbarend hoog. Veel mensen voelen dit direct in hun portemonnee. Toch zijn er manieren om te besparen op je boodschappen zonder dat je elke dag droge pasta hoeft te eten. In deze blog deel ik slimme en simpele bespaartips die je meteen kunt toepassen. Je zult zien: met een paar kleine aanpassingen bespaar je elke week tientallen euro’s.

Maak een boodschappenlijst (en wijk er niet vanaf)

Het klinkt misschien simpel, maar veel mensen gaan nog steeds zonder lijstje naar de winkel. En juist dat is vragen om impulsaankopen. Door thuis eerst een boodschappenlijst te maken aan de hand van wat je nog in huis hebt en wat je écht nodig hebt, bespaar je al snel. Plan je maaltijden vooruit en schrijf alles op. En belangrijk: hou je aan het lijstje, geen extra’s in je mandje stoppen “voor het geval dat”.

Check de folders en aanbiedingen

Neem de tijd om folders van supermarkten door te bladeren of gebruik een folder-app. Veel winkels hebben wekelijks scherpe aanbiedingen en je kunt daar flink van profiteren. Let vooral op 1+1 gratis acties, stapelkortingen of huismerkacties. Combineer dit met je weekmenu en je slaat twee vliegen in één klap.

Koop producten met korting stickers

Let in de supermarkt op producten met een 35% of 50% korting sticker. Deze producten moeten vaak binnen een paar dagen op, maar zijn prima geschikt om direct in te vriezen of dezelfde dag nog te gebruiken. Denk aan vlees, vis, salades en verse maaltijden.

Extra tip: ga in de avond boodschappen doen. Dan is de kans groter dat deze producten extra zijn afgeprijsd.

Slim boodschappen doen: zo bespaar je elke week flink geld

Bezoek de verspillingsbak

Sommige supermarkten hebben een speciale ‘verspillingsbak’ met producten die bijna over de datum zijn. Hier kun je voor een prikkie boodschappen scoren die nog prima zijn. Denk aan groenten, zuivel, brood en vlees. Als je vroeg op de dag gaat, is de kans groter dat je nog iets goeds vindt.

Gebruik de Too Good To Go app

Deze app helpt niet alleen bij het tegengaan van voedselverspilling, maar ook bij het besparen van geld. Voor een paar euro ontvang je een tas vol producten die anders weggegooid zouden worden. Je weet van tevoren niet precies wat je krijgt, maar het is vaak meer dan de moeite waard. Ideaal voor brood, groenten, fruit of zelfs kant-en-klaar maaltijden.

Koop diepvriesgroente en fruit

Verse aardbeien in de winter? Lekker, maar ook prijzig. Kies voor diepvriesfruit of diepvriesgroenten. Deze zijn vaak goedkoper, gaan langer mee en bevatten net zoveel (of zelfs meer) voedingsstoffen dan verse varianten. Perfect voor smoothies, soepen, ovenschotels of bijgerechten.

Stap over op huismerken

Huismerken zijn in veel gevallen net zo goed als A-merken, maar veel goedkoper. Test het zelf met producten als pasta, rijst, melk, tomaten in blik of schoonmaakmiddelen. Vaak merk je weinig tot geen verschil in smaak of kwaliteit, maar je portemonnee merkt het wel.

Slim boodschappen doen: zo bespaar je elke week flink geld

Ga nooit met honger naar de supermarkt

Dit klinkt als een grap, maar het is echt een ding. Als je trek hebt, zie je alles als lekker en gooi je van alles in je karretje wat je normaal niet zou kopen. Eet dus een broodje voordat je boodschappen doet. Je zult zien dat je rationeler en goedkoper boodschappen doet.

Koop grootverpakkingen (als je het ook echt gebruikt)

Producten die je regelmatig gebruikt zoals wc-papier, rijst, havermout of wasmiddel zijn vaak veel goedkoper in grootverpakking. Let wel op dat je het ook daadwerkelijk opmaakt, anders ben je alsnog duurder uit.

Bezoek de markt of koop lokaal

Op de markt koop je vaak goedkoper groente, fruit, kruiden en noten dan in de supermarkt. Vooral aan het eind van de marktdag kun je voor weinig geld een hele tas vullen. Door lokaal te kopen, steun je ook nog eens boeren of kleine ondernemers uit de buurt.

Houd je voorraadkast bij

Weet wat je in huis hebt. Het komt vaker voor dan je denkt dat mensen producten dubbel kopen, terwijl er thuis nog een pak pasta of pot tomatensaus staat. Maak een overzicht van je voorraad en werk het bij als je iets koopt of gebruikt.

Kook met restjes

Gooi nooit zomaar eten weg. Met wat creativiteit kun je van restjes vaak nog een prima maaltijd maken. Overgebleven groenten? Maak een soep of een omelet. Brood over? Maak wentelteefjes of croutons. Zo bespaar je en verspil je minder.

Maak een weekmenu

Als je weet wat je wanneer gaat eten, kun je gericht boodschappen doen. Je voorkomt dat je ingrediënten moet weggooien of opnieuw naar de winkel moet, wat vaak weer leidt tot extra aankopen. Gebruik eventueel een whiteboard of printable weekplanner.

Wees creatief met goedkopere recepten

Ga op zoek naar goedkope recepten waarin je ingrediënten gebruikt die je al in huis hebt of die weinig kosten. Denk aan linzensoep, stamppot met restjes, shakshuka of een simpele pastasalade. Goedkoop koken hoeft echt niet saai te zijn.

Tot slot

Boodschappen doen hoeft geen financiële domper te zijn. Met de juiste voorbereiding, slimme keuzes en een beetje discipline kun je wekelijks flink besparen. Of je nu een groot gezin hebt of alleen woont: besparen op boodschappen is voor iedereen haalbaar. En weet je wat het mooiste is? Je levert niets in op smaak of kwaliteit.

Wat is jouw beste tip om te besparen op boodschappen? Laat het weten in een reactie!

Lees ook: Wat is de rage achter extreme couponing?


9 gedachten over “Slim boodschappen doen: zo bespaar je elke week flink geld”

  • Handige tips! Zelf haal ik vlees bij de slagerij, groenten vooral uit de diepvries, daarnaast wonen we dicht bij de Duitse grens dus halen we daar regelmatig boodschappen + tanken. Gepast koken en als er wat over is invriezen, eigen merk producten, aanbiedingen in de gaten houden en de boodschappen online bestellen.

  • Handige tips zijn dit Ik zit heel erg te twijfelen om zo’n too good to go box te kopen, aangezien mijn huishouden uit één persoon bestaat die geen grote eter is. In hoever is het dan nog besparen en reden van voedsel?

  • Vooral ook niet te veel naar de winkel gaan en winkelen volgens een boodschappenlijst wil er ook nog wel eens voor zorgen dat je niet met overbodige producten thuis komt.

  • Uitstekende tips. Wij kopen ook seizoensgroenten. Met buren die we al jaren goed kennen wisselen we ook producten uit.
    Zo krijgen wij aardbeien en tomaten en geven wij bijvoorbeeld eieren etc…
    Is leuk om te doen.

  • Ik doe af en toe to good to go en ik check altijd de stickers in de supermarkt met 35% korting

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *