Waarom het bereik op Instagram veel belangrijker is dan de aantal volgers en likes

Waarom het bereik op Instagram veel belangrijker is dan de aantal volgers en likes

Instagram staat momenteel in het top 3 lijstje van social media platformen en het aantal Instagram gebruikers is op dit moment over de miljarden! En het groeit alleen maar meer. Je zult ook merken dat je steeds meer bedrijven en influencers tegen komt op Instagram. Voor jou gevoel soms accounts waarmee je aan het concurreren bent.

Het algoritme

Het algoritme van Instagram kan soms wat lastig en ingewikkeld zijn. Voor velen is dit nog een mysterie en vaak ook nog steeds zoekende naar het beste tactiek voor meer bereik op je Instagram. Het algoritme van Instagram even kort uitgelegd op een rij:

 • Maak jezelf vindbaar! Tips hierover kun je vinden op een blogartikel Instagram hashtag geheimen.
 • Lok reacties uit door een vraag te stellen in je post
 • Blijf actief want een post plaatsen en daarna weken niets meer, werkt helaas niet
 • Plaats comments bij Instagram gebruikers die je interessant vindt om meer volgerrs te genereren
 • Plaats goede foto’s, kwaliteit voor kwantiteit
 • Maak gebruik van story’s

En zo zijn er nog veel meer tips om je algoritme te boosten! Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Volgers

Nu komen we bij het onderdeel over het bereik van je Instagram en waarom deze veel belangrijker is dan je aantal volgers. Het geeft een leuk beeld weer, 20.000 volgers of meer. Hier heb je pas wat aan als deze volgers ook actief betrokken zijn bij jouw post. Bij 20.000 volgers verwacht je toch minimaal 2000 likes op een post of zelfs meer! Vaak zie je dit niet gebeuren. Je aantal volgers zegt dus niets over je bereik.

Likes

En dan nu de likes. Soms zie je een Instagram account voorbij komen met 200 likes, maar het bereik kan wel weer op de 5000 zitten! En dit is het punt wat zo belangrijk is. Geen like betekent niet direct geen connectie met degene die jouw post ziet.

Stel je bent influencer, hebt een leuke post geplaatst over een woonaccessoires waarmee jij een toffe samenwerking mee hebt. Je ontvangt 200 likes maar een enorm weergave van 5000 van zowel je volgers als niet volgers. In de weerggaves van die 5000 zit er altijd iemand tussen die op z’n minst naar de Instagram pagina is gegaan van het bedrijf. Dit betekent een boost voor het algoritme van het bedrijf en misschien ook wel een sale!

Laat je niet misleiden

Laat je niet misleiden door pagina’s met veel volgers en likes. Hoe mooi het er ook uit ziet, je weet niet hoe het bereik op dat account werkt. Focus op je eigen bereik door het gebruik maken van (goede) hashtags en het beïnvloeden van het algoritme.

Afgewezen wegens te weinig volgers

Word jij soms afgewezen wegens het hebben van te weinig volgers? Sommige bedrijven kijken alleen naar de volgers, wellicht is dat voor hen belangrijk of hebben zij nog geen idee dat het bereik en de weergaves meer tellen dan de aantal volgers die je hebt. Stel hen dan voor om je statistieken te laten zien! Mocht dat niet werken, stuur hen dan deze link door om aan te tonen dat het bereik veel belangrijker is dan de aantal volgers.

Meer weergaven bereiken

Om mijn blog meer bekendheid te geven ben ik natuurlijk ook actief op Instagram. Maar dat niet alleen! Ik heb zo ook contacten met andere websites (bloggers), actief op Facebook, Pinterest en TikTok. Zelf vind ik het leuk om mijn blog meer bekend te maken en daarvoor zet ik ook reclame in door mijn blog te delen op diverse reclame groepen van Facebook.

Instagram is voor mij naast mijn blog ook wel een stukje plezier en hobby. Uiteindelijk is het natuurlijk fantastisch als mijn volgers ook mijn blogs lezen via de link in mijn bio. Aan de hand van mijn statistieken zie ik dat hier vaak op geklikt wordt.

Blijf doen wat je leuk vindt

Het blijven doen van wat je leuk vindt is natuurlijk het allerbelangrijkste. Je moet er plezier in hebben en absoluut ook niet gestrest van raken. Plaats foto’s en post op jouw manier en hoe jij dit leuk vindt! Je eigen stijl aanhouden en jezelf blijven is natuurlijk het allerbelangrijkste.


7 gedachten over “Waarom het bereik op Instagram veel belangrijker is dan de aantal volgers en likes”

 • Ik herken helemaal wat je zegt over de enorme populariteit van Instagram. Bij LinkPizza waren vroeger bijvoorbeeld veel meer opdrachten voor bloggers. Nu zijn er veel meer voor Instagram en niet meer voor blogs. Echt een verschuiving.

  Je tips vind ik erg handig, want ik ben zelf niet zo goed met Instagram. Ik heb er echt wat van geleerd, dus dankjewel.

 • Goede post! Ik probeer ook dagelijks met Instagram bezig te zijn, maar om het goed te doen gaat er wel echt veel tijd in zitten. Daarom post ik nu een stuk minder, want het moet inderdaad wel ook leuk blijven.

 • Omgaan met insta vind ik nog wel lastig hoor! Interessant dat je ook tips hebt meegedeeld hoe je vindbaar op insta wordt! Actief blijf ik zeker de laatste tijd! En ik blijf zeker doen wat ik leuk vind❤️

 • Ik ben niet zo heel actief op social media. Dat komt eigenlijk vooral omdat het mijn werk is dus dan wil ik niet daar in mijn ‘vrije tijd’ ook nog eens mee bezig zijn. Ik post dan ook alleen wat ik zelf leuk vind op Insta en statistieken/volgers/likes/bereik kijk ik niet naar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *